فراخوان مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» یازده اسفند ماه 1398 منتشر شد و هنرمندان فرصت داشتند آثار خود را تا 11 فروردین 99 به دبیرخانه ارسال کنند. با وجود استقبال زیاد از این مسابقه از سوی هنرمندان ایرانی و خارجی، مهلت ارسال آثار تا 21 فروردین 1399 تمدید شد. 4200اثر در مدت 38 روز از سوی هنرمندان داخل و خارج از کشور به دبیرخانه این مسابقه رسید. از 88 کشور در مسابقه کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» شرکت کردند که بیشترین شرکت کنندگان از ایران با 436 اثر بودند و بعد از ایران، ترکیه ، چین ، هند و اندونزی بیشترین اثر را به این مسابقه ارسال کردند. کتاب برگزیده و بهترین آثار این مسابقه چاپ و برای کسانی که به مرحله نهایی راه یابند، ارسال می شود و فایل PDF آن نیز برای همه شرکت کنندگان این مسابقه ارسال خواهد شد. به منظور اطلاع از اختتامیه، داوران و جوایز نخستین مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» گفتگویی با «سید مسعود شجاعی طباطبایی»، دبیر نخستین مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» که مدیر مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، کاریکاتوریست، گرافیست و مدرس دانشگاه است، ترتیب دادیم که بدین شرح است:
متولی و برگزار کننده مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» چه نهادی است؟
وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شیراز برگزار کننده این مسابقه است. البته بسیاری از نهادها همچون موسسه فرهنگی هنری سپهر سوره هنر، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، انجمن هنرهای تجسمی انقلاب و دفاع مقدس ، مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری، بنیاد فرهنگی و هنری روایت فتح، بنیاد احسان برکت ، اداره کل هنرهای تجسمی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شبکه مجازی آی گپ در برگزاری این مسابقه مشارکت و همکاری داشتند.
با وجود شیوع کرونا در کشور، اختتامیه مسابقه «ما کرونا را شکست می دهیم» را چه زمانی برگزار می کنید؟
متاسفانه با وجود شیوع گسترده کرونا، مشکلات زیادی در جهان به وجود آمده است و با درگیر شدن 205 کشور می توان گفت که تمام جهان درگیر این بیماری شده است. دوست داشتیم که این بیماری هرچه زودتر به پایان می رسید و مردم از نگرانی خارج می شدند و ما نیز اختتامیه را برگزار می کردیم. با توجه به شرایط موجود تصورمان این است که نمی توانیم اختتامیه را به شکل مرسوم برگزار کنیم. بر این اساس قرار است اختتامیه مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» را به صورت آنلاین به دو زبان فارسی و انگلیسی برای دنیا برگزار کنیم. این اختتامیه به صورت زنده برگزار می شود، ضمن اینکه بخشی از کار از قبل ضبط شده است. همچون مراسم اختتامیه سایر مسابقات کاریکاتور فایل تصویری از هنرمندان می گیریم، نظر آنها، علت شرکت آنها و موضوع کار آنها را جویا می شویم که صحبت کوتاهی داشته باشند و گزارش تصویری آنها را در اختتامیه پخش می کنیم. از توان هنرمند ارجمندمان، جناب آقای بهرام عظیمی برای مجری گری این اختتامیه استفاده می کنیم.
آیا آثار این مسابقه در معرض دید عموم قرار می گیرد؟
بله. 2200 اثر از 4200 اثر این مسابقه بر روی سایت ایران کارتون قرار گرفت که مورد توجه کاربران و مخاطبان قرار گرفت و تاکنون بیش از یک میلیون و پانصد هزار بازدیدکننده داشته است. آثار مسابقه علاوه بر سایت ایران کارتون در بسیاری از سایتهای تخصصی دنیا همچون ایسیسی در اروپا، برزیل کارتون در آمریکای لاتین، عرب کارتون و خبرگزاری اپوتنیک در روسیه به نمایش در آمده و مورد استقبال علاقمندان قرار گرفته است. همچنین شهرداری به ما قول داده است که آثار را در فضای شهری به نمایش بگذارد. خوشبختانه این اتفاق معنوی و بشردوستانه بسیار مورد استقبال نهادها و ارگان های مختلف قرار گرفته است.
داوران مسابقه «ما کرونا را شکست می دهیم» چه کسانی هستند؟
داوری توسط دو تیم ایرانی و خارجی انجام می شود. داورهای ایرانی ما، بهرام عظیمی و محمد حسین نیرومند و سلمان مهذبیه هم به عنوان کارتونیست و هم به نمایندگی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز هستند و بنده هم به عنوان دبیر و داور در کنار دوستان هستم. به عنوان دبیر این مسابقه از ابتدا در جریان کار بودم و تصمیم گرفتم به دوستان در داوری کمک کنم تا حقی ضایع نشود.
داوران خارجی نیز عبارتند از اری اوزبک کارتونیست و نویسنده از ترکیه به عنوان رئیس هیأت داوران ، لیوی وانگ رئیس انجمن بینالمللی کارتون و انیمیشن در چین، نیکلاو ورونتسوف کارتونیست و تصویرساز کتابهای کودکان از روسیه و مارسیو لیته کارتونیست و رئیس سایت برزیل کارتون Brazilcartoon از برزیل و اسپیرو رادولویچ کارتونیست و مسئول سایت کارتون حیوانات Animal Cartoon
کاریکاتوریست های حرفه ای که اشاره کردید از کدام کشورها هستند؟
ایران در حوزه کارتون و کاریکاتور مسابقات زیادی برگزار کرده است. آخرین مسابقه، مسابقه ترامپیسم بود که 79 کشور در آن شرکت کردند اما تاکنون مسابقه ای نداشتیم که 88 کشور در آن شرکت کنند که این امر با مسابقه کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» رقم خورد. کاریکاتورهای مطرح و حرفه ای از ایران و کشورهای مختلف همچون بلژیک، هلند،صربستان و فرانسه و بلژیک برای مسابقه کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» اثر ارسال کردند.
با توجه به اینکه به عنوان دبیر از ابتدای مسابقه بین المللی کاریکاتور «ما کرونا را شکست می دهیم» در جریان این مسابقه هستید آیا اتفاق قابل توجهی رخ داده است؟
بله. یک اتفاق بامزه داشتیم. از سرگئی تونین، هنرمند ۷۸ ساله که یک کاریکاتوریست پیشکسوت اهل روسیه محسوب می شود، درخواست ارسال اثر کردیم. ایشان گفت که من مدت هاست کاریکاتور نمی کشم زیرا دستم می لرزد و نمی توانم کار کنم. ما تقاضا کردیم که با همان شرایط کار کنند زیرا برای ما ارزشمند است. ایشان قبول کردند و یک کار بسیار ارزشمند و حرفه ای که از بهترین کارهای مسابقه است، ارایه داد. کار ایشان کاریکاتوری از یک پزشک با تیم جراحی است که دارد شاخک های ویروس را قیچی می کند. نکته حائز اهمیت این است که برخی از چهره هایی که کاریکاتور را کنار گذاشته بودند در این مسابقه شرکت کردند. 2400 اثر داشتیم که اکثر آنها متعلق به حرفه ای های کاریکاتور است .
با توجه به اینکه آثار از تمام دنیا ارسال شده است، آیا با فرهنگ و دین ما مطابقت داشتند؟
خیلی از کارها حذف شدند. بسیاری از کشورها محدودیت ندارند. بعضی از هنرمندان کاریکاتور پیامبران را کشیده بودند. عده ای در آثار خود پزشکان را با خدا و حضرت موسی مقایسه کرده بودند که ما آنها را حذف کردیم. عده ای بسیار عریان کار کرده بودند، آدم و حوا را کشیده بودند و ما این آثار را نیز حذف کردیم. دسته سوم آثار، آثار غیر مرتبط بود که آنها را نیز از مسابقه حذف کردیم.
جوایز این مسابقه چقدر است؟
جایزه نفرات اول تا سوم فارغ از ملیت هنرمندان شرکت کننده و بنا بر اعلام در فراخوان است. به دلیل استقبال بی نظیر هنرمندان ایرانی که بیشترین تعداد اثر را داشتند، تصمیم گرفتیم که علاوه بر جوایز نفرات برتر، هفت جایزه ویژه صرفا به هنرمندان کشور خودمان اختصاص دهیم. به هر ۷ نفر جایزه نقدی ۲ میلیون تومانی به همراه یادمان تقدیر تعلق میگیرد. به نفرات اول تا سوم شرکت کنندگان خارجی به ترتیب 1500، 1000 و 500 یورو به همراه لوح تقدیر و تندیس اهدا می شود.
و حرف آخر؟
جا دارد تا از همه عزیزانی که در این مسابقه شرکت و ما را در برپایی آن یاری کردهاند تقدیر و تشکر کنم. امیدوارم هرچه زودتر این ویروس منحوس از بین برود تا بتوانیم فعالیتهای هنری را در فضایی بدون تنش ادامه دهیم.