728 x 90

گفتگوی اختصاصی با حمیدرضا مسیبی

گفتگوی اختصاصی با حمیدرضا مسیبی
گفتگوی اختصاصی با حمیدرضا مسیبی

حمیدرضا مسیبی، کارتونیست، گرافیست، تصویرساز، مدرس دانشگاه، ایده‌پرداز، مدیر و ناظر هنری متولد اردیبهشت ماه 1361 تهران و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد تصویرسازی است.

مسیبی نخبه‌ معرفي شده از سوي بنياد ملي نخبگان در سال 1388و جوان برتر حوزه هنر شهر تهران در همین سال شده است. وی ازسال 1376، همکاری مستمری با نشریات داشته و از سال 1379  نیز به طور مستمر در نمایشگاه ها و مسابقه های داخلی و بین المللی کاریکاتور شرکت کرده و آثارش نیز در کتاب های آثار برگزیده 30 مسابقه و جشنواره بین المللی کاریکاتور چاپ شده است.

این هنرمند کارتونیست و گرافیست ،  فعالیت های اجرایی بسیاری هم به عنوان دبیر داشته و عضو هیات داوران رشته های کاریکاتور و گرافیک در جشنواره ها و مسابقات متعددی بوده است.

 

حمیدرضا مسیبی، علاوه بر کسب جایزه های متعدد داخلی ، جایزه های بین المللی معتبری هم دریافت کرده است که ازجمله می توان به:  جايزه اول مسابقه بين‌المللي كاريكاتور تورهان سلجوق تركيه 2012، نفر اول جشنواره بين المللي كاريكاتور اسكوپيه مقدونيه 2011، جایزه ویژه جشنواره بين المللي كاريكاتور اسكوپيه مقدونيه 2017، نفر اول جشنواره بين المللي كاريكاتور ضد تروريسم ايران 2011،جایزه عالی (Excellence Prize) مسابقه بین المللی  LM چین 2005، جایزه ویژه دومین مسابقه بین المللی کاریکاتور سوریه 2006، جايزه ويژه از دومين مسابقه بين المللي كاريكاتور مطبوعات و انتخابات اوكراين 2001 و جايزه ويژه چهارمين جشنواره بين‌المللي تجسمي فجر در بخش كاريكاتور  1390اشاره کرد.

 این مدرس دانشگاه و خانه کاریکاتور، علاوه بر چاپ مقالات تخصصی ازسال 1380، دارای تألیفات ارزنده ای هم هست که از جمله می توان به : تالیف و تصویرسازی سه کتاب «تاریخ ادبیات مصور»،«آرايه‌هاي ادبي مصور كاربردي»، «واژگان مصور» و «خواندنی‌های مصور» ‌انتشارات تخته سیاه اشاره کرد.

وی  علاوه بر شرکت درنمایشگاه ها ی گروهی ، شش نمایشگاه انفرادی درخانه کاریکاتوراز1380 تا 1393 و یک نمایشگاه انفرادی تصویرسازی در گالری بنفشه تهران سال 1382، نمایشگاه انفرادی کاریکاتور و ورک شاپ تخصصی در خانه هنر تبریز (به دعوت انجمن کاریکاتور تبریز) سال 1387و نمایشگاه انفرادی کاریکاتور به دعوت فرهنگسرای خاتم تهران، 1387برپا کرده است.با وی به بهانه این همه فعالیت گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید:

 در ابتدا ازکارها وفعالیت های اخیرتان بگوئید و دغدغه های کاری این روزهای تان چیست ؟

حقیقت امراین است که این روزها چندان دست و دلم به کار نمی رود اما باید مبارزه کرد و خود را نباخت. سعی می کنم حداقل هفته ای یکی دو تا کاربرای چاپ در روزنامه انجام دهم و همین طور، مسابقه های خوب را هم از دست ندهم. 

 

به نظر می آید که به عنصر طنز و نگاه استعاری و کنایی درکارهای تان ، جدای ازاینکه این رویکردتان توأم با نگاه و تحلیل جدی است، خیلی اهمیت می دهید و ازنقطه عطف های کارتان است ؟ نظرخود شما چیست ؟

هميشه سعي كرده ام كه كارهايم ازفانتزي هاي صرف، فاصله داشته و درون مايه و محتواي مخاطب گرايي داشته باشد و ذهن بيننده را درگير كند. سادگي در اجرا هم، كامل كننده اين رويه ا

با نگاهی به آثارتان ، مشخص است که به موضوعات گوناگونی درکارهای تان می پردازید و تنوع مضمون و موضوع درکارهای تان برجسته است .شاید به این خاطر است که عمده کارهای تان برای روزنامه است . آیا سفارشی در کار است یا خودتان به این تنوع موضوع اهمیت می دهید و دغدغه اش را دارید ؟

اتفاقا زياد براي روزنامه ها كار نمي كنم. كارهايي هم كه از من در روزنامه ها چاپ مي شوند، كارهاي مستقلي هستند كه يا به خودي خود خلق مي شوند يا براي شركت در مسابقه. همان كارها را به روزنامه ها مي دهم و دقيقا به خاطر همين استقلال، ظاهرا مورد استقبال هم قرارگرفته اند. شايد تنوع موضوعي دركارهايم باشد كه آن هم به خاطر پرداخت به دغدغه هاي جهاني و انساني است اما نگاه و برخورد واحدي به لحاظ توليد كارتون با آنها داشته ام. 

آیا زاویه دید و رویکردهایت بسته به هرکار و موضوع یا طیف هایی از کارها فرق می کند یا اینکه یک چشم اندازفکری  و فرمی و تکنیکی واحدی  را پی می گیرید؟ مثلا درکاری به موضوعات جدی روزمی پردازید ولی گاهی موضوعی را شوخ طبعانه به چالش می کشید اما درپشت این شوخ طبعی، دارید نگاهی حتی تلخ را دنبال می کنید. مثل کارتونی که شخصیت کارتون تان دارد در آشپزخانه مرغ می پزد ولی پرندگانی آن سوی پنجره درحال پروازند! تحلیل خود از این لحاظ شما چیست ؟

مشخصا درمورد آن كار، كاملا واضح است كه يكي از آن پرندگان مهاجردرحال پرواز كم است و هماني است كه درحال پخته شدن است. البته اين كه من كارخودم را نقد و بررسي كنم چندان جالب نيست اما جنس كارهایم هميشه پشتوانه يك تلنگر تلخ را پشت خود دارد.

  

جدای از بحث محتوا و رویکرد و لحن ، در حوزه فرم و تکنیک و اجرا چه نکاتی مدنظرتان است؟

اساسا تكنيك را درخدمت ايده مي دانم. به اين معني كه هر ايده‌اي را نمي توان با هر تكنيكي اجرا كرد. شخصا پرهيز از پيچيدگي هاي بصري را مي‌پسندم و پايبندي به اصول مباني هنرهاي تجسمي دراجراي كارتون را مد نظر قرار مي‌دهم 

اکثر کارهایی که از شما دیده ام در روزنامه ها از جمله شهروند بوده است. از توجه ویژه تان به کارتون  ی و وضعیت کنونی آن بگوئید.

بدون تعارف، درحال حاضر جايگاه درستي از كارتون مطبوعاتي (Press Cartoon) را به معني واقعي درمطبوعات كشور نداريم. در حالي كه خواستگاه اصلي اين نوع كارتون، طبيعتا روزنامه‌ها هستند. كارتون‌هايي از من هم كه در روزنامه شهروند منتشر مي‌شود در زمره كارتون مفهومي (Gag Cartoon) قرار مي‌گيرد كه وابسته به رخدادهاي سياسي و روز نيست. 

فرمودید که آخرین جایزه خارجی تان 2017 بوده است ، برغم اینکه کارهای تان خوب است و به طور قطع قابل توجه خواهد بود، چرا درجشنواره ها خیلی حضور ندارید؟ درگیری های کاری دیگری دارید که مانع شما در این زمینه می شود یا دلیل خاصی غیر از این دارد؟ 

دليل اصلي‌اش تنبلي است! كه بايد اين رويه را اصلاح كنم و به طور منظم‌تري در مسابقه‌ها شركت داشته باشم.

اغلب هنرمندان کارتونیست، غیر از کارتون و کاریکاتور ، تصویرسازی، انیمیشن ، طراحی و گرافیک را هم دنبال می کنند. شما هم غیر از کارتون و کاریکاتور، دیگرهنرهای مرتبط را دنبال می کنید؟

بله قطعا، چون به قول معروف از كارتون چيزي در نمي‌آيد. منبع اصلي درآمد من سالهاست كه گرافيك است. حتي تدريس دانشگاهي و غير دانشگاهي نيز، كه بيست سال است مشغول آن هستم، صرفا به خاطر علاقه شخصي به تدريس است و به عنوان شغل به آن نگاه نمي‌كنم.

به نظر شما کارتون و کاریکاتور، کجا از همدیگر جدا می شوند و کجا به هم می پیوندند ؟

به لحاظ ساختاري، كارتون و كاريكاتور دو مقوله جدا ازهم هستند. همان‌طور که كسي كارتونيست است، الزاما كاريكاتوريست نيست و برعكس. اما خب در بسياري ازمواقع در توليد كارتون مطبوعاتي، نياز به حضوركاريكاتوردرآن كارتون وجود دارد و بسيار شاهد اين اتفاق هستيم 

اگر صحبت خاصی دارید بفرمائید ؟

به معني واقعي آرزو دارم و اميدوارم كه جايگاه كارتون و كاريكاتور در ايران به آنچه كه شايسته است برسد و اين اتفاق نمي‌افتد؛ مگر با شكل‌گيري انجمن صنفي كارتونيست‌ها و كاريكاتوريست‌ها كه سال‌ها است بلاتكليف مانده است. اوضاع مطبوعات هم رو به راه نيست و پيرو آن وضع كارتون هم نابسامان است.

چند کارتون دیگر از حمیدرضا مسیبی در ذیل می آید:

 

 

 

 

 

 

 

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر