سیفاله صمدیان، دبیر هفدهمین نمایشگاه تصویرسال و جشنواره فیلم تصویر،درنشست خبری این جشنواره ، که سهشنبه ۲۹ بهمن درخانه هنرمندان ایران برگزارشد، کامبیز درمبخش، کیارش زندی و مسعود شجاعی طباطبایی را داوران اصلی بخش کاریکاتورمعرفی و خاطرنشان کرد: در بخش کاریکاتورچهل سال تهران، جواد علیزاده و آروین نیز به جمع داوران اضافه میشوند.
به گزارش سایت ایران کارتون به نقل از دبیرخانه تصویرسال، سیفاله صمدیا ن ، دبیر نمایشگاه تصویرسال و جشنواره فیلم تصویر، دربخشی از این نشست درباره بخش کارتونهای مطبوعاتی اظهار کرد: سعی کردیم که کارتونهای مطبوعاتی جزو اصل کارمان شود که آروین تمام این کارتونها را در طول سال رصد کرده و سعی کردیم که تا جایی که میشود جناحبندی در انتخاب نداشته باشیم. دراین بخش 120 اثر را در مالتی مدیا در ورودی گالری ممیز نشان می دهیم.
دربخش گزیده کارتون و کاریکاتورهای مطبوعاتی سال ایران 120 اثر از 57 کارتونیست از یازده رسانه است.
آغاز جشنواره با نمایش فیلم «آتابای»نیکی کریمی
سیفاله صمدیان ، دراین نشست برنامههای هفدهمین دوره نمایشگاه تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر را تشریح کرد و گفت : هفدهمین نمایشگاه و جشنواره تصویر سال با بخش ویژه چهل سال تهران با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران، با نمایش فیلم «آتابای» ساخته نیکی کریمی ساعت 19، روز جمعه دوم اسفند 1398 در خانه هنرمندان آغاز میشود.
دبیر نمایشگاه تصویر دراین باره توضیح داد: ما درافتتاحیه، نمایش فیلم ویژه خودمان را از میان فیلمهای جشنواره فجر خواهیم داشت. سال گذشته با فیلم «قصر شیرین» سیدرضا میرکریمی جشنوراه را افتتاح کردیم. امسال هم فیلم «آتابای» نیکی کریمی را برای افتتاحیه انتخاب کردهایم که عوامل و کارگردان فیلم حضور دارند تا توضیحاتی ارائه میدهند.
سورپرایز تصویری از زندهیاد عباس کیارستمی
صمدیان توضیح داد: بهمن کیارستمی فیلم سوهانک را در اختیار تصویر سال گذاشته که تاکنون نمایش داده نشده است. این فیلم را که بهمن فیلمبرداری کرده، تدوین نشده است، اما همچنان از جذایبت و منحصر بودن خاصی برخوردار است. فیلم سوهانک در بهار 2020 در بزرگداشت کیارستمی در ژرژ پومپیدو نمایش داده میشود و پیش از آن برای نخستینبار در جشنواره فیلم تصویر نمایش داده خواهد شد.
آغاز چهل سال تهران از نیمه اسفند
دبیر نمایشگاه تصویر سال و جشنواره فیلم تصویر با اشاره به بخش ویژه چهل سال تهران توضیح داد: یکی از بخشهای جدید و ویژه نمایشگاه تصویر امسال، نمایشگاه چهل سال تهران است که با همکاری سازمان زیباسازی تهران برگزار میشود، در این بخش تصاویری از اتقاقاتی که طی چهل سال در تهران رخ داده، در خانه اتحادیه به نمایش در خواهد آمد.
به گفته صمدیان این بخش، تصاویری از تمام اتفاقات تلخ و شیرین در تهران از اولین روزهایی که راهپیماییها شروع شد تا اتفاقات بعد از آن، رویدادهایی مانند، موشک باران تهران، 13 آبان و تسخیر لانه جاسوسی را نمایش میدهد. در کنار این رویدادها تصاویری از ساخت و ساز شهری، ساخت پارکها و ساختمانها هم در معرض دید قرار میگیرند. در بخش کاریکاتور و کارتون هم آثاری که در مورد زندگی شهری بهویژه در مورد تهران در مطبوعات مختلف منتشر شدهاند یا آثار شخصی کارتونیستها که در مطبوعات انتشار یافتهاند در خانه اتحادیه نمایش داده میشوند.
او اضافه کرد: نمایشگاه چهل سال تهران پوسترهایی را که گرافیستها در مورد شهر تهران طراحی کردهاند هم نمایش میدهد. در حوزه سینما نیز فیلمهای مستندی که درباره تهران هستند یا لوکیشن اصلی آنها شهر تهران است نمایش داده میشوند.
به گفته صمدیان در بخش سینمایی نمایشگاه چهل سال تهران، فیلمهایی از عباس کیارستمی، امیر نادری و هر فیلم دیگری که برای تهران ساخته شده نمایش داده میشوند. بسیاری از این فیلمها جایزه گرفتهاند در زمان برگزاری جشنواره فیلم تصویر سال در تالار ناصری اکران میشود.
صمدیان با اشاره به اینکه هیچ جشنواره و جایزهای کاملتر از نمایشگاه تصویر رویدادها را ثبت نکرده است تأکید کرد: این نه شعار است نه ادعا؛ ما توانستهایم فضاسازی امن فرهنگی ایجاد کنیم و شما در روز آخر، وقتی ببنید به چه کسانی جایزه میدهیم متوجه میشوید برندگان از طیفهای مختلف هستند، آنها قبول دارند که ما داریم کار فرهنگی میکنیم و تاجایی که میتوانیم سانسور سیاسی نمیکنیم.
17 سال فارغ از سیاست
صمدیان در این نشست با اشاره به هفدهمین سال برگزاری این نمایشگاه، به مسیر طی شده طی این سالها اشاره کرده و گفت: امروز خوشحالیم که به عدد خوشنام و مقدس 17 رسیدهایم. اینکه در این مسیر توانستهایم جوانانی را فارغ از سیاست در یکجا جمع کنیم تا آرامش فکری را تجربه کنند بسیار شیرین است. البته باید گفت که این 17 معنا و شرایط خاص خودش را دارد و این عدد برای ما یک عدد معمولی نیست. با اینکه امسال سال تلخ و سختی داشتیم اما به دلایل مشخص و قطعی نمایشگاه و جشنواره تصویر را در زمان خودش در همان محلی که خانه همیشگی تصویر بوده برگزار میکنیم.
چراغ نمایشگاه 17، ساعت 17 روز جمعه روشن میشود
صمدیان درباره بخش جوانان زیر 25 سال که رقابتی است توضیح داد: ما از دورهای فکر کردیم که برای تشویق و ترغیب جوانان علاوه بر بخش آزاد یک بخش رقابتی هم داشته باشیم که از هفتمین دوره این بخش را به نمایشگاه تصویر سال اضافه کردیم. این بخش هم به خاطر سقوط هواپیما و درگذشت محسن رسولاف بود و بعد از آن هر سال این جایزه را برگزار کردهایم. سال گذشته در دهمین دوره این اتفاق، به برگزیده برگزیدهها که در شاخههای مختلف تندیس گرفته بودند تندیس برگزیده برگزیدهها اهدا شد.
دبیر نمایشگاه تصویر سال همچنین با اشاره به بخش ایران ما توضیح داد: به جز بخش آزاد و مسابقه جوانان زیر 25 سال، یک بخشی که الان خیلی گرفته و من از دیدن عکسهای خوب این بخش خسته شدهام بخش ایران ماست. این بخش شش سال است برگزار میشود و امیدوارم سالی که میآید کتابش هم منتشر شود. یک کتاب بسیار حجیم و با کیفیت که به علت نداشتن امکانات، به صورت مالتی مدیا با موسیقی فردین خلعتبری اجرا میشود.
صمدیان درباره عکسهای موبایلی که انقلاب دیجیتالی در دنیا ایجاد کرده گفت: این بخش که از یک جرقه شروع شده حالا به انفجار رسیده 300 و خردهای عکس را امسال نمایش میدهیم.
در نمایشگاه تصویر امسال پروژههای منتخب سال نیز نمایش داده میشود. امسال عکسهای شش پروژه به روی دیوار خواهد رفت. پروژه کره شمالی از نگاه یک عکاس ایرانی عکسهای مجتبی دعایی است که در سفر به کره شمالی گرفته شده است. در این عکسها از معماری تا مناسبات اجتماعی مردم کرهی شمالی نشان داده شده است.
به گفته صمدیان این عکسها ارزش اجتماعی و خبری بسیاری دارند و سعی شده که عکسهایی که نگاه عکاسانهتری دارند انتخاب شوند.
یکی دیگر از پروژههای نمایشگاه تصویر امسال، که صمدیان دربارهی آن توضیح داد درباره دریاچه ارومیه بود که جواد پورصمد از سالها پیش که آب دریاچه بیش از حد بود یعنی از دهه 50 و 60 تا امروز که این دریاچه دارد احیا میشود عکاسی کرده است. نام این پروژه دریاچه ارومیه دیروز و امروز نام دارد.
او افزود: یکی دیگر از پروژهها نگاه یک خلبان است. کار خیلی خاصی شامل فیلم وعکس است. این پروژه عکسهای امیرحسن غروی از خوش ذوقهای عکاسی و تصویربرداری در هواپیمایی است که خود هدایت میکند. او این تصاویر را از روبرو، بغل و فضاهایی که فقط به چشم خلبان میآید گرفته است.
پاریس از نگاه یک عکاس ایرانی اثر زهره خالقی پروژه دیگر نمایشگاه تصویر امسال است. این عکسها هم فضاهای اجتماعی و هم معماری پاریس را در بر میگیرد که همچنین شامل یکسری نگاههای خلاقانه در کارهای یک عکاس است که به گفته صمدیان تنها میتواند نگاه خاص یک ایرانی باشد.
پدارانه پروژه عکاسی دیگری است که مونا علیخواه از دستهای پدرش عکاسی کرده و زندگی او را به عنوان یک بازنشسته تصویر میکند. همچنین نیلوفر شریفی مقیم هلند، پروژه عکاسی مینیمال از ایران تا هلند را به نمایش خواهد گذاشت.
WhatsApp Image 2020-02-18 at 13.25.50.jpeg
دبیر نمایشگاه تصویر سال همچنین درباره داوران امسال گفت: ما مثل همیشه چند داور ثابت داریم و در بخش تهران دو داور اضافه شده است. تمام کارهای داوری در بخش گرافیک را به عهده انجمن طراحان گرافیگ گذاشتیم، امسال داوران بخش پوستر رضا عابدینی، مسعود سپهر، فرزاد ادیبی بودند که از بین کارهای رسیده آثار را برای بخش آزاد انتخاب کردند که این عکسها روی دیوار میرود. بخش دیگر رقابتی است آثار منتخب جوانان زیر 25 انتخاب میشوند که به آنها تندیس و دپیلم افتخار اهدا میشود.
همچنین در بخش پوستر تهران، فاطمه کرکهآبادی و نوشین ناظمان به جمع داوران اضافه شدهاند. داوران بخش عکس مجتبی آقایی، کیارنگ علایی و آرش خاموشی آثار را داوری میکنند و در بخش ویژه «تهران چهل سال» مجید ناگهی و مجتبی موسوی به جمع داوران اضافه میشوند.
داوران بخش کاریکاتور کامبیز درمبخش، کیارش زندی، مسعود شجاعی طباطبایی هستند و در بخش کاریکاتور چهل سال تهران، جواد علیزاده و آروین به جمع داوران اضافه میشوند.
داوران بخش فیلم رخشان بنیاعتماد، مرتضی پورصمدی، مهرداد اسکویی هستند. در بخش فیلم چهل سال تهران، احمد محیط طباطبایی و علیرضا قاسمخان به جمع داوران اضافه میشوند.
ساعد نیکذات، فائزه عزیزخانی، پیروز کلانتری هیات انتخاب بخش فیلم بودهاند.
صمدیان همچنین از اضافه شدن جایزه عکاس سال وحید سهرابی ابد خبر داد و گفت: با همراهی و همکاری خانواده این عکاس یک تندیس و سه میلیون جایزه نقدی به عکاس سال خبری و مستند اجتماعی ایران اهدا میشود.
همچنین امسال در سالن ناصری بهجز پخش فیلمهای 40 سال تهران، بخش جشنواره جشنوارهها که نخبه فیلمهای یا جایزه گرفتههای جشنوارههاست نمایش داده میشود.
تصویر هفدهم به روایت آمار
در هفدهمین نمایشگاه تصویر امسال بیش از 850 قاب چاپ شده در بخشهای آزاد، جوان و موبایل، گرافیک و کاریکاتور روی دیوار میرود و بیش از 1500 تصویر بهصورت مالتی مدیا در همه بخشها (گرافیک، کاریکاتور و عکس) نمایش داده میشود.
در جشنواره فیلم تصویر در بخش آزاد، از مجموع 312 فیلم رسیده 135 فیلم به جشنواره راه پیدا کرده است که از این آمار 30 فیلم به بخش تهران اختصاص داشته است. در بخش جوان نیز از مجموع 156 فیلم رسیده 61 به جشنواره راه پیدا کرده است.
رونمایی از آخرین شماره تصویر در روز افتتاح نمایشگاه
صمدیان با گلایه از قیمت بالای کاغذ گفت: دو یا سه دوره است که نمیتوانیم نشریه تصویر سال را منتشر کنیم. اما همزمان با افتتاح نمایشگاه از آخرین شماره تصویر سال که شامل آثار برگزیده برگزیدگان برنده جایزه جوانان زیر 25 سال این نشریه در 240 صفحه رونمایی میشود و با تخفیف 25 درصدی در طول برگزاری نمایشگاه عرضه خواهد شد.
او درباره تأمین بودجه نمایشگاه تصویر گفت: ما وابستگی مستقیم یا خاصی به بودجههای مصوب دولتی نداریم و با روشهای بدوی خود نمایشگاه تصویر برگزار میکنیم، بعضی اوقات اسپانسر میگیریم و لوگوی آن سازمان را میزنیم. مثلاً از سازمان سینمایی پول ناچیزی گرفته و آرمشان را زدهایم. این را در نظر داشته باشید که ما جشنوارهای هستیم که یک شب هم پول بلیت نمیگیریم و رایگان این فیلمها را نشان میدهیم. انجمن طراحان گرافیک حامیان معنوی همیشگی ما بودهاند. اما اصلیترین حامی ما خانه هنرمندان هست که اگر بخواهیم این مکان را اجاره کنیم باید 400 میلیون بدهیم ولی برای یکپارچه بودن هدفمان؛ یعنی برگزاری نمایشگاه تصویر سال و جشنواره تصویر، مجموعه خانهی هنرمندان تصمیم گرفتهاند اینجا را رایگان در اختیار ما بگذارند. اما امسال یک اسپانسر ویژه داشتیم سازمان زیباسازی شهر تهران است که ما را هم در رابطه با بخش سینمایی و هم افتتاح نمایشگاه در خانه اتحادیه حمایت می کنند. هدایایی این نشست هم بهعهده این سازمان است.