شیوع جهانی ویروس کرونا و تبعات جهانی آن ، ذهن اغلب هنرمندان را درگیرکرده و تقریبا تمام هنرمندان حوزه های مختلف با خلق اثری و یا واکنش هایی از جنس دیگر به نوعی به مقابله با شیوع بیشتر این ویروس مرگبارپرداخته اند. کارتونیست ها اما دراین میان، به خاطر پتانسیل خاصی که این هنر در این گونه موارد دارد ، سهم بسیار ویژه ای در مقابله و آگاهی بخشی به مردم و انتقاد از سهل انگاری ها دراین خصوص داشته اند. علی رادمند هم یکی از هنرمندان کارتونیستی است که آثارقابل توجهی با این موضوع خلق کرده که هم کارکرد خاصی دراطلاع رسانی و آگاهی بخشی و گوشزد کردن اخطارها به مخاطبان داشته اند و هم بازتاب قابل توجهی دررسانه ها و شبکه های اجتماعی داشته و رادمند بازخوردهای خوبی هم از جانب مخاطبان گرفته است.به همین بهانه گفتگویی مختصر با این هنرمند داشته ایم که می خوانید :
سایه ویروس کرونا بر زندگی ، اذهان مردم جهان را به طرزی شگفت انگیز درگیر کرده و بحرانی جهانی غیرقابل تصوری پدید آورده است .فراگیری این ویروس و اضطراب مواجهه با آن، واکنش های بی شمار و مختلفی برانگیخته اما واکنش هنرمندان کارتونیست از جنس متفاوت و به نسبت تأثیرگذارتری است.همه کارتونیست ها کارهایی ارائه کرده اند از جمله شما که کارتون هایی ارزشمند خلق کرده و بازتاب قابل توجهی هم داشته اند هرچند که خود شما این کارتون ها را کارهای بین کاری عنوان کرده اید ولی بسیارارزشمند بوده و ضمن پرداخت جالبی به ویروس کرونا با تمام حواشی آن، دربردارنده وجوهی هنری هم هستند. نظر خودتان درخصوص رویکرد و نگاهی که به این موضوع داشته اید و تحلیل و نقطه نظرات تان درباره محتوا و فرم و تکنیک وسایر وجوه هنری این کارهای تان چیست ?
خیلی ممنونم از نظرلطف تان به کارهایم. اول اینکه اسم این کارها را من خط خطی های بین کاری گذاشتم چون واقعا این کارها را دربین کار اصلی ام (طراحی تبلیغاتی و سفارشات تصویرسازی) انجام می دهم و زمان زیادی را به ساخت و سازهای این کارها اختصاص نمی دهم و برایم سوژه و انتقال حس اش به مخاطبین ام مهم است. برای همین اسم شان را خط خطی های بین کاری گذاشتم. ازطرف دیگر هم، این مجموعه به حس و حال و اتفاق های روزمره خودم و جامعه مربوط می شود.
خب، این روزها که همه چیزمتاسفانه یک جورهایی به کرونا گره خورده است ! از نان شب تا حس و حال خودمان و اطرافیان مان. من نیز سعی می کنم هم مخاطبین ام را تا جایی که می توانم نسبت به این مساله به زبان خط خطی هایم آگاه نگه دارم، تا هم باعث بشوم که لبخندی در این دوران عجیب! به لب شان بنشانم و هم نظرات و حس های خودم را منتقل می کنم.
هنر کارتون درپرداخت به موضوعات، پرداختی کمیک اما کنایه آمیزداشته و درخیلی ازموارد موضوعات تلخ هم درگرو این رویکرد طنزآمیز به شوخی گرفته شده و تلخی آنها را برای مخاطب گرفته است. کرونا هم برغم مشکلات متعدد و تلخکامی هایی که برای بشر پدیدآورده ، دستمایه رویکرد های طنزآمیزی ازجانب هنرمندان و خیلی قشرها شده که این رویکرد درمیان هنرمندان کارتونیست بسیاربرجسته و قابل توجه است .این وجه ، درکارتون های شما و نوع زاویه دیدتان به این موجود بسیارجالب وقابل توجه است .تحلیل شما و نظرتان درباره پرداخت به این وجه ازموضوع درکارهای مورد نظرتان چیست ؟
بله، همانطور که گفتم متاسفانه مردم به اندازه کافی خودشان درگیری ذهنی و فیزیکی با کرونا دارند ! و من سعی می کنم اگرهم پیامی (حتی تلخ) قراراست به مخاطبم منتقل کنم، تا جایی که می شود سعی کنم از زاویه ای آن را ببینم و به تصویر بکشم که تا حدودی زیبایی تصویر آن تلخی سوژه را بپوشاند.
همزمان با شیوع کرونا درایران ، مسابقه بین المللی کارتون و کاریکاتور « ما کرونا را شکست می دهیم » به کوشش و دبری سید مسعود شجاعی طباطبایی ، هنرمند کارتونیست وکاریکاتوریست و تصویر ساز، شکل گرفت وراه افتاد و گویا آثار قابل توجه با تعداد بی نظیری ازاغلب کشورهای جهان هم به دبیرخانه این مسابقه ارسال شده است. به طورقطع ، شما هم آثاری به این مسابقه ارسال کرده اید .درصورت تأیید ااین مسأله کمی ازکارهای ارائه شده تان به این مسابقه بگوئید.
بله. همین طور است. واقعا مسابقه بجا و به موقعی است چون با پدیده ای مواجهیم که دردنیا سال هاست مشابه آن را نداشتیم و همه دنیا را درگیرخودش کرده است. کارهای بسیارخوبی از سراسر دنیا ارسال شده بود. من هم سعی کردم سوژه هایی متفاوت و کاملا مرتبط با شکست کرونا برای مسابقه بفرستم. از راه های شکست تا اتفاقات بعد از آن و از زوایایی که به ذهن بقیه نرسیده باشد(حداقل در بقیه کارها تا زمانی که فرستاده بودم ندیدم). امیدوارم بتوانم موفق باشم.
به نظرشما هنرکارتون و کاریکاتورچه نوع کارکردهایی درمقابله با شیوع این ویروس بحران زا دارد و چقدر از زهر و تلخی آن را می گیرد ؟
کارکردهای بسیاردارد. زبان طنز و کاریکاتور می تواند با شیرینی قلم، تلخی مفاهیم را کم کند و درعین حال، بسیارتاثیرگذار باشد. چون تصویر خوب درذهن مخاطب می ماند، بخصوص اگر با طنز همراه باشد.
ما وظیفه داریم به عنوان یک هنرمند، مردم را با زبان شیرین طنز ازخطرات جدی کرونا آگاه کنیم.
بازتاب کارتون های شما درمیان مخاطبان درفضای مجازی بسیارقابل توجه است .واکنش هایی که خود شما ازمخاطبان گرفته اید چه بوده و بیان کننده چه فضا و نقطه نطراتی نسبت به این موضوع است ؟
خوشبختانه بازتاب بسیارخوبی داشته اند و درصفحات بسیاری کارها نمایش داده شده است. تقریبا می توانم بگویم تمام بازخوردهایی که داشتم مثبت بوده و پر از پیام های های پر انرژی از طرف مخاطبین که همین باعث شده من انرژی بیشتری برای ادامه کاربگیرم.
اگرصحبت خاص دیگری دارید بفرمائید ؟
خیلی ممنونم ازشما و سایت ایران کارتون، که همیشه بهترین منبع کارتون و کاریکاتوردرایران بوده است. ممنونم ازمصاحبه با شما. موفق و سربلند باشید.
ما هم از شما به خاطر وقتی که در اختیارمان گذاشتید ممنونیم.
شماری از کارتون های علی رادمند با موضوع کرونا :