728 x 90

گفتگوی اختصاصی با علی قناعت به بهانه کسب جایزه کاتارا

گفتگوی اختصاصی با علی قناعت به بهانه کسب جایزه کاتارا
گفتگوی اختصاصی با علی قناعت به بهانه کسب جایزه کاتارا

علی قناعت، کارتونیست، کاریکاتوریست و تصویرساز، متولد 1358 اهواز است و کارهنری را از سال 1375 به صورت غیرحرفه ای آغاز کرد و با یک وقفه بلند مدت از سال 1396  کارهنری را این بار به شکل حرفه ای ازسرگرفت. وی تاکنون با جراید مختلف همکاری داشته و درحال حاضر با روزنامه همشهری همکاری می کند.

آثار قناعت در جشنواره های مختلف روی دیوار گالری ها رفته و در کاتالوگ نمایشگاه چاپ شده اند و تاکنون هفت مقام بین المللی هم کسب کرده است.

قناعت پیش از این هم موفق به کسب جایزه هایی ازجشنواره های مختلف داخلی و خارجی شده است که ازجمله می توان به : مقام دوم از پانزدهمین جشنوارهfestکوزوو 2018، شایسته تقدیر از دوازدهمین جشنوارهchinadaily2017، شایسته تقدیر از سیزدهمین جشنوارهchinadaily2018، شایسته تقدیر از پنجمین جشنوارهMiksکرواسی 2019، شایسته تقدیر از دوازدهمین جشنواره دون کیشوت ترکیه 2019 و جایزه اول از سی و یکمین جشنواره اولنس کارتوناله بلژیک 2019 اشاره کرد.

علی قناعت به تازگی موفق به کسب مقام دوم از نخستین جشنواره بین المللی کارتون «کاتارا» درکشور قطر شده وبه هین بهانه گفتگویی  با وی انجام داده ایم که می خوانید :

 

 اثر برنده شده علی قناعت در جایزه کاتارا

 

کمی از پیشینه و جایگاه جشنواره کاتارا، جایزه و بنیادی که آن را برگزار می کند بگوئید.

این جشنواره مربوط به مرکز فرهنگی «دوحه » با نام «کاتارا» است که  اولین دوره اش را برگزار کرد و با جوایزش سعی در جذب کارتونیست ها برای کسب تجربه برای هنرمندان قطری داشت و مشخص است که برنامه های مفصلی در جهت بالا بردن توان هنرمندان کشور خود دارد.

موضوع مسابقه و همین طور کارتون شما چه بود ؟

جشنواره ی کاتارای قطر در رابطه با دور کاری و تدریس از راه دور یا آنلاین بود که کار بنده هم مقام دوم از بخش تدریس آنلاین را کسب کرد و به موضوع کرونا و دوری دانش آموزان و معلمان از مدرسه اشاره داشت.

کاتارا چه چشم اندازی با توجه به نوپا بودنش دارد ؟

کاتارا به آینده این هنر در کشورهای عربی و بخصوص قطر توجه دارد و یک سرمایه گذاری بزرگ را هم در این زمینه می بینیم و شاهد خواهیم بود.

از مبلغ جوایز، سرمایه گذاری عمده آن مشخص است . به جنابعالی هم به خاطر کسب این جایزه ارزشممند تبریک عرض می کنم. امکان دریافت مبلغ جایزه را با توجه به تحریم های بانکی دارید یا نه ؟

به مطلب خوبی اشاره کردید و قصد بیان این موضوع را هم داشتم. ما به خاطر تحریم ها واقعا با مشکل روبرو می شویم و با احترام به سایر رشته های هنری، باید بگویم بچه های کارتونیست و کاریکاتوریست همیشه مقام آور هستند و خواهشیمندم که  راهی برای این موضوع و بهتربگویم معضل باید اندیشده شود تا حداقل به حق مان برسیم.

سال قبل نیز که درجشنواره اولنس مقام آوردم ازطریق سفارت جایزه ام را دریافت کردم ؛ البته بعد از کلی دوندگی.خیلی از دوستان هنرمند هم هستند که متأسفانه به حق شان نرسیده و پی گیر جایزه هم نمی شوند.

با توجه به روابط حسنه ایران و قطر امکان گرفتن آن را ندارید چون تنها راه ظاهرا همین است.

خیر، ازطرف جشنواره اعلام کردند که فقط ازطریق بانکی مبلغ پرداخت می شود و باید یکی ازدوستان که درخارج کشور حساب دارد را معرفی کنم و همین موضوع، خیلی مناسب نیست.

در این زمینه خانه کاریکاتور یا مرکز تجسمی ارشاد  و ... به فکر چاره اندیشی نیستند ؟

دقیقا بحث همین جا است.به هرحال وقتی کشور با این تحریم ها روبرو است و متاسفانه فقط هنرمند تاوان این موضوع را می دهد.درواقع ،، اگرجشنواره خارجی تصمیم بگیرد که به بهانه تحریم جایزه شما را ندهد، هیچ کاری ازهنرمند ساخته نیست ! و فقط همکاری طرف خارجی است که به حق مان می رسیم.

جشنواره امکان برگزاری مراسم اختتامیه و نمایشگاه مسابقه  را دارد یا اینکه آنلاین برگزار می‌شود؟

به خاطر همه گیری کرونا اختتامیه به صورت آنلاین برگزار می شود.

کار شما جدای از اینکه پرداخت خاصی به آموش از راه دور دارد ، از لحاظ فضا می تواند بیان کننده تراکم جمعیتی در مجتمع های مسکونی هم باشد و تا قبل از دیدن آن معلم که دارد روی یکی از بالکن ها با وایت بورد در حال تدریس ریاضی است ، این تصور دور کاری به ذهنم متبادر نشده بود و فکر کردم در باره تراکم جمعیت است .نظر خود شما چیست؟

بله درست برداشت کردید .به هر حال این خصلت کارتون است که از دل طرح، هزاران موضوع برای بیان دارد.

شما موفق شده اید که مقام دوم را کسب کنید و شاید دلیل اول نشدن شما ، رقیب مطرح و توانمندی چون "ناجی بناجی" است که ازجمله کارتونیست های مطرح عرب است. به نظرشما ، اثرتان از چه لحاظ توجه داوران را برانگیخته و این مقام را کسب کرده است ؟

خودم این کار را خیلی دوست دارم و برایش خیلی وقت گذاشتم. ببینید کلاسهای آنلاین و نوع تدریس این ایام که بیماری کرونا به ما تحمیل کرد خیلی موضوع جذابی برایم بود و همیشه پر از ایده بود و برای این جشنواره واقعا دنبال یک موضوع خاص بودم و نمی خواستم مشابه داشته باشد.

واقعا فضای متفاوت و سوژه بکر و در عین حال دارای پتانسیل طنری دارد .طنزی که خمیرمایه هنر کارتون است.واقعا خیلی از کارها حتی از کارتونیست های مطرح بشدت تکراری اند و جاهایی بجز چند المان کاملا کپی می توان تلقی کرد .نمونه شون کارهای کرونایی  و مبارزه کادر درمان که جز موارد خاصی همه کلیشه ای و شعاری شدند هرچند که از نظر تکنیک و اجرا قابل توجه اند.واقعا کار شما خیلی تازه و جالب است

ممنونم از نظر شما و طبق گفته شما، متاسفانه کارتون به شدت درگیر تکرار شده است.

بافت و تکنیک و فضاسازی کارتان پر زحمت و سرشار از ظرافت است.در این زمینه ها چه نگاهی و چشم انداز ی در هنگام خلق این اثر داشتید ؟ دیگر اینکه ایده و انتخاب فضا که به گمانم محور اصلی کارتان است بسیار خلاقانه است. چطور به این ایده رسیدی؟ آیا کشفی در کار بود یا سیر و روندی طی کردی تا به ایده اش رسیدی؟

بله من برای کارهایم بیشتر سعی دارم با رنگ ها بازی کنم و رنگ را خیلی دوست دارم. بیشتر از رنگ خاکستری برای فضا سازی و بکراند کارم استفاده می کنم.

برای ایده یابی بسیار وقت می گذارم و شب و روز درگیر می شوم. باید عرض کنم که گاهی خواب سوژه هایم را می بینم و برایم خیلی مهم است.

در مورد این کار باید بگویم که خودم پسری به نام «ارمیا» دارم که در این روزها مثل همه بچه ها درگیر یادگیری آنلاین است و ایشان مرا به این سوژه رساند.

در رابطه با ایده یابی و رسیدن به ایده با جناب آقای احسان چراغی ،هنرمند کارتونیست، در تماس هستم و در این رابطه با هم تعامل داریم و دوست دارم که در این مصاحبه هم یادی از ایشان کرده باشم.

دلیل انتخاب رنگ هایی با تونالیته خاکستری از روی سلیقه و علاقه روانشناسیک ناخودآگاه و مبتنی بر سبک و سیاق هنری شما صورت گرفته است یا اینکه منطق و دلیل خاصی هم در انتخاب آن دارید؟ چون کارتونیست های صاحب سبک همیشه امضای خود را در پرداخت به هر موضوع و سوژه ای دارند.مثلا«آنجل بولیگان» یا «ولادیمیر کازانفسکی» .

درانتخاب رنگ، با رنگ خاکستری احساس خیلی خوبی دارم و بیشتر در فضای آزرده و مأیوس و یا آلوده و کثیف شهری از آن استفاده می کنم که با سوژه کاملا هماهنگ شده و موضوع را بهتر بیان می کند.

کمتر از رنگ های روشن استفاده می کنم چون متأسفانه اکثر کارها غم دارد و از درد و رنج مردمم می گوید. بر این عقیده هستم که ماهیت کارتون، زدن تلنگر و بیان مشکلات است و یک هنر انتقادی است و برای همین خیلی دوستش دارم.

صحبت خاصی دارید ؟

سپاسگزارم ازشما و سایت خوب ایران کارتون و جناب مسعود شجاعی طباطبایی که حق استادی به گردن بنده دارند.

 

شماری دیگر از آثارکارتون علی قناعت در ذیل می آید :

 

 

 

 

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر