محبوبه پاکدل، هنرمندکارتونیست ایرانی ، اخیرا جایزه ویژه بیست و دومین دوره فستیوال معتبر جهانی پورتو کارتون پرتغال۲۰۲۰ را ، که این دوره با موضوع فقر،گرسنگی و نابرابری در بخش کارتون برگزار شد، کسب کرده است . با وی دراین باره این فستیوال و موضوع آن و همچنین جایزه ای که گرفته گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید:
عکس اثر برگزیده جشنواره و عنوان جایزه و جشنواره پورتوی پرتغال
در ابتدا از جشنواره ، موضوع آن و جایزه ای که دریافت کردید بگوئید ؟
فستیوال پورتو کارتون پرتغال یک جشنواره معتبرجهانی است ،که این دوره با موضوع فقر،گرسنگی و نابرابری در بخش کارتون برگزار شد و من هم با یک اثرم که فقر و نابرابری را به تصویر می کشد جایزه ویژه این فستیوال را دریافت کردم.
اثر برگزیده محبوبه پاکدل در فستیوال پورتوی پرتغال
تنها کارتونیست زن هستم که از سال ۲۰۱۶ توانسته ام هر سال از این جشنواره جایزه کسب کنم و دو بار هم به مدت یک هفته برای شرکت در مراسم اختتامیه و افتتاحیه نمایشگاه به شهر«پورتو »دعوت شدم. سال ۲۰۱۶ جایزه بزرگ و جایزه ویژه دریافت کردم و سال ۲۰۱۷ جایزه ویژه ، سال ۲۰۱۸ مقام سوم را گرفتم و سال ۲۰۱۹ هم جایزه ویژه این فستیوال را گرفتم .
درخصوص موضوع هم بایدگفت که این فستیوال، نابرابری که باعث فقر سیاه پوست ها در زمینه های مختلف اقتصادی و تحصیلی شده و حامل پیام تبعیض نژادی است را محور موضوعی خود قرار داده بود.
انتخاب موضوع این جشنواره ، قبل از این جریان اخیر کشتن «جورج فلوید» و موج اعتراضات جهانی آن بوده یا اینکه تحت الشعاع آن برگزار شده است؟
هیچ ربطی به جریانات اخیر ندارد و فراخوان جشنواره هم در دی ماه سال ۹۸ منتشر شد.
شما آثارتان را در چه زمانی فرستادید ؟
این آثار را بهمن ماه سال ۹۸ و از طریق پست فرستادم. البته من این کارم که جایزه گرفته را دو سال پیش اجرا کردم و ازمجموعه کارهایی که با موضوع فقر کار کردم انتخاب کردم و
همراه چند کارجدید اجرای مجدد زدم و به جشنواره ارسال کردم.
این ارتباط و موفقیت های پیوسته شما در کسب جوایز این جشنواره، حاصل چه و بر چه مبنایی است ؟
من هرسال سعی می کنم بهترین آثارم را، ازلحاظ اجرا، تکنیک و ارتباط ایده اثر با موضوع جشنواره ارائه کنم. در واقع ، همیشه این توانایی آثاربوده که باعث دیده شدن شان شده و این همه ارزش قائل شدن برای یک جشنواره هم ، ازنظر آنها قابل تقدیر است.
حتما مطلع هستید که بعد از این جریان مرگ «جورج فلوید» و اتفاقات اعتراض آمیز و جریان ساز ناشی از آن، اکثر کارتونیست های جهان از جمله هنرمندان کارتونیست ایرانی در این زمینه کارهای زیاد و البته با کیفیتی خلق کرده و هنوز هم این روند ادامه دارد.مرکز هنرهای تجسمی حوزه هنری هم ، نمایشگاه و پویشی با عنوان« نمی تونم نفس بکشم » درحال برگزاری دارد.با توجه به موضوع جشنواره پورتو و همین طور کار شما ، که دربردارنده موضوعی مشابه است و برنده شده ، نظرتان درخصوص کارتون های با موضوع نژاد پرستی و تبعیض چیست؟
کارتون هایی که براین مبنا خلق شده اند، همه نشانگر و نمایش دهنده بیزاری ازفرهنگ ننگین نژادپرستی است که از گذشته در فرهنگ استعماری غربی جا افتاده است. البته با حضور ترامپ، نژادپرستی درآمریکا جانی دوباره گرفته و این آثار، اعتراض به این فرهنگ پلید و سیستم فاسد و هوای تازه ای است برای نفس کشیدن تا برابری جایگزین نابرابری شود. همه این اعتراضات نشانگر این است که پایان ترامپ نزدیک است که من کارتون جدیدم را با همین عنوان کارکردم.
کارتون «پایان ترامپ نزدیک است» از محبوبه پاکدل
شایان ذکر است ، محبوبه پاکدل، کارتونیست و کاریکاتوریست، متولد مشهد و فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته کامپیوتراست.ازسال ۱۳۹۰ عضو گروه کارتونیست های حوزه هنری مشهد شد و فعالیتش را در رشته کارتون به صورت حرفه ای آغازکرد.وی از سال ۹۰، حضوردرچندین نمایشگاه گروهی کارتون را تجربه کرد و اولین نمایشگاه انفرادی کارتون خود را بهمن ۱۳۹۳درخانه کاریکاتورتهران برگزارکرد.محبوبه پاکدل تاکنون درجشنواره های متعدد داخلی و خارجی زیادی حضور داشته وجوایز و رتبه هایی کسب کرده و یا شایسته تقدیرشناخته شده است.
اثری از محبوبه پاکدل با موضوع کرونا