داود کاظمی،کارتونیست،کاریکاتوریست و طراح گرافیست، متولد 1345 زاهدان و دانشآموخته گرافیک از دانشکده سوره است.وی فعالیت خود در زمینه کارتون و کاریکاتور را از سال 1372 با نشریه طنز گل آقا آغاز کرد و سپس به همکاری با دیگر نشریات از جمله کیهان کاریکاتور آن دوره ادامه داد. در همان سال ها در روزنامه همشهری به عنوان کارتونیست و گرافیست استخدام شد و چندین سال است که مسئولیت بخش کاریکاتور و گرافیک این روزنامه را بر عهده دارد و عمدتا کارتون ها و کاریکاتورهای خودش را در ستون روزانه کاریکاتور این روزنامه، که عنوان« نگاه امروز» را دارد، منتشر می کند. به عنوان داور هم در مسابقات داخلی و بین المللی حضور داشته است.کاظمی ، برنده چندین جایزه داخلی و بین المللی در زمینه کارتون و کاریکاتور نیز شده است . با وی گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید:
درابتدا از کارها وفعالیت های جدیدتان البته در حوزه کارتون و کاریکاتور بگوئید ؟
فعاليت من درحوزه كارتون و كاريكاتور عمدتا به دو بخش تقسيم مي شود. يكي كارهاي مطبوعاتي كه اين روزها به دليل كارموظفي روزانه ام در تحريريه روزنامه منحصرا براي روزنامه همشهري انجام مي دهم و دوم كارهايي كه عموما براي نمايشگاهها و مناسبت هاي خاص ازجاهاي مختلف سفارش داده مي شود يا خودم بنا به نوع كار يا مناسبت داوطلبانه براي شان كارمي كنم.
اخیرا دراین دو حوزه چه فعالیت های قابل طرحی داشته اید ؟
در كل كار ما بنا به مشكلات اقتصادي و كرونايي تاثير منفي گرفته و اوضاع خيلي خوب نيست.
در بخش مطبوعاتي موضوع كارهايم متأثر از شيوع كرونا و مشكلات اقتصادي بيشتر حول و حوش اين موضوعات بوده اما دربخش دوم براي نمايشگاههاي مختلفي كار داشته ام از جمله موضوعات كودكان كار، تحريم ها، كرونا، مشكلات شهري و . . .
سفارش کار در این دو حوزه، یعنی روزنامه که موظفی تان است و ارگان ها وسازمان ها که به شما سفارش می دهند، لطمه یا تأثیری روی ماهیت و کیفیت کارتان می گذارد یا نه ؟
كار در مطبوعات سرعت عمل را بالا مي برد اما به كيفيت كارلطمه مي زند، كارهاي نمايشگاهي هم به دليل فرصت بيشتري كه براي اجرا هست؛ به طورمعمول از نظر كيفي در رده بهتري هستند.
کمی از کارهای کرونایی تان و رویکردی که به این موضوع در قالب کارتون داشته اید بگوئید ؟
بيشترسعي كردم موارد راههاي سرايت و همين طور جلوگيري از سرايت را به شكل طنز بيان كنم چون معمولا زبان طنز براي مردم جذاب تر است و ممكن است بیشتر مورد توجه عموم قرار بگيرد و درذهن ها بماند.
کارهای بخش نمایشگاهی تان چه زمانی درکجا برپا شد ؟
به طور عموم ، سفارش ارگان يا سازمان خاصي مثل شهرداري تهران، سازمان زيباسازي، وزارت بهداشت و . . . بوده است و بنا به موضوع و مناسبت، كارهاي سفارش شهرداري در سطح شهر و موارد ديگر در نمايشگاه بوده است. البته يك نمايشگاه گروهي پيشكسوتان كاريكاتوريست اخيرا دريگ گالري خصوصي برپا بود كه بنده هم با 3 كار با موضوع آزاد در آن حضور داشتم.
عنوان و موضوع این نمایشگاه گروهی چه بود و شما در آن چندتا کار داشتید ؟ چه اتفاقی برای کارهای تان افتاد و میزان استقبال چگونه بود؟
موضوع آزاد بود و هر هنرمند با 3 كارشركت كرده بود. استقبال و بازديد در روز افتتاحيه كه هنرمندان هم حضور داشتند، خيلي خوب بود اما متأسفانه در كل حتي يك كار هم از هيچكدام ازهنرمندان در كل نمايشگاه فروش نرفت !
تحت الشعاع بحران کرونا قرار گرفت یا دلیل دیگری داشت ؟ درکل وضعیت این روزهای هنر کارتون و کاریکاتور را چگونه می بینید و چه چشم اندازی با توجه به این بحران کرونا برای آن متصورهستید ؟
در كل اين روزها همه امور تحت تاثيركرونا است. البته وضعیت كاريكاتورقبل ازشيوع كرونا هم خيلي خوب نبود چون مقوله هنر جزو مايحتاج ضروري عامه مردم نيست و با توجه به اوضاع بد و رو به بدتراقتصادي، خيلي هم جاي تعجب ندارد كه مردم نسبت به اين مقولات بي توجه تر شده اند. يا توجه به اين روند، در آينده افق تيره و تارتري هم مي شود تصوركرد.
خب با این وصف مستدل و واقع بینانه ، به نظر شما راهکاری برای رفع این بحران قابل طرح و اجر ا هست ؟ اگر هست به عنوان یک هنرمند کارتونیست چه راهکاری مد نظر دارید ؟
به نظرمن، رفع همه بحران ها منوط به رفع مشكلات اقتصادي جامعه است.اگرمشكلات اقتصادي حل و فصل شود، همه مشكلات ديگر هم يكي يكي با برنامه ريزي حل مي شود. گرنه بحران كاريكاتور نقطه كوچك و غيرقابل اعتنايي در مقابل بحران هاي اساسي تر جامعه ، كه مثل سيل بنيان همه چيز را به مرور نابود خواهد كرد، است. متأسفانه من و امثال من تنها مي توانيم با توليد كارتون هايي قدمي برداريم كه شايد بتواندصداي كوچكي در رساندن اين معضلات به گوش جامعه و مسئولان باشد اما تجربه نشان داده کو گوش شنوائی ازطرف مسئولين . . .
با این وصفی که از این وضعیت کردید ، دغدغه و برنامه های آینده شما در کارتان چیست ؟
برنامه كه زياد دارم اما متأسفانه همت كم است.
اگر برنامه هایی دارید که قطعی شده و به نتیجه رسیده برشمارید؟
علاقه زيادي به كارحجمي روي چوب و سنگ دارم و كارهايي نیز در اين زمينه انجام داده ام. خيلي تمايل دارم روزي نمايشگاهي ازكارهاي حجمي ام داشته باشم.البته درزمينه طراحي داخلي هم كارهايي داشته و دارم.
در پایان هم اگر صحبت خاصی دارید بفرمائید ؟
اميد و اميد و اميد، شايد نتيجه دهد.
در ادامه شماری از کارتون های داود کاظمی را مشاهده می کنید :