جواد تکجو ، کارتونیست و طراح ، متولد سال 1364 و فارغالتحصیل رشته نقشهبرداری و کارشناسی صنایع دستی است. او تا کنون 4 نمایشگاه انفرادی و 20 نمایشگاه گروهی برگزار کرده است. فعالیت هنری خود را از سال 1380 به شکل حرفه ای با کارتون و نقاشی شروع کرد. در همین مدت طراحی و نقاشی را به صورت آکادمیک نزد استاد «پرویز روزبه» گذراند.
وی در سال 1383 فعالیت کارتون مطبوعاتی با هفته نامه "لاهیجان" آغاز نمود و از آن سال تا کنون در زمینه کارتون و طرح با چندین روزنامه و رسانه مطرح کشور از جمله روزنامه اعتماد،آرمان ملی، روزنامه جام جم، نیشخط و... همکاری دارد. از سال 1391 به یادگیری آکادمیک سفال و سرامیک (دانشگاه مازندران) با گرایش تخصص لعاب های سنتی روی آورد و با هدف مطالعه هنر کلاسیک ایرانی و تلفیق با اندیشه هنر معاصر (هرمنوتیک) دست به تجربه ای نو زد.
تکجو از سال 1390 جزو هیئت مؤسس و هیئت رئیسه انجمن کاریکاتور استان گیلان است و دبیر هنری دو دوره جشنواره بین المللی کارتون "آفدستا" و یک دوره داور بین المللی در جشنواره بین المللی "کوزوو" و همچنین حضور در جشنواره های معتبر کاریکاتور و کسب جوایز متعدد در زمینه کارتون از آلمان، صربستان، کره جنوبی، هند، کوبا، کلمبیا، رومانی، ترکیه و... در کارنامه اوست.
این هنرمند، در سال 1388 عنوان یکی از ده کارتونیست برتر سال از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در موزه هنرهای معاصر تهران را دریافت کرد.
جواد تکجو، برنده چندین جایزه بینالمللی و داخلی از جمله جایزه اول را در بخشTOMYدر جشنواره بین المللیSan Antonio، کوبا (2011)، جایزه -Limesدر جشنواره بین المللی تحمل و دیکتاتوری در برلین آلمان (2001)، جایزه ویژه در جشنواره بین المللیrandonکلمبیا (2011)، جایزه سوم جشنواره کلاه طلایی بین المللی صربستان (2011)، جایزه ویژه درdiogeonبین المللی کره جنوبی (2009)، جایزه برنزgooglemبین المللی چین (2008) و رتبه سوم بین المللی جوانان گرگان ایران (1389) بوده است.
نمایشگاه انفرادی آثار جواد تکجو نیز از 10 ژوئن تا 31 آگوست 2020 با عنوان طنزدرمانی ، طنز کارتونی در برابر همه گیری کرونا در کتابخانه دانشگاهی دانشگاه شهر پریسوف Prešov اسلواکی برگزار شد اما جواد تکجو اخیرا برنده جایزه ویژه « لمینت برک » از دهمین جشنواره بینالمللی کاریکاتور «تورهان سلجوق» ترکیه شد اما به تازگی نیز جایزه سوم از بیست و پنجمین جشنواره بین المللی زاگرب را کسب کرده است. به همین بهانه با وی گفتکویی انجام داده ایم که می خوانید:
کمی از مسابقه و جایزه ای که گرفتید بگوئید؟
امسال بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی زاگرب با موضوع آشپزی برگزار شد که توانستم جایزه سوم این فستیوال را کسب کنم. کارتون من درباره یک آشپز است که در فکرش به دنبال حل مسئله آشپزی است، درفرمولی که متصور است، نمودار هم به صورت یک ظرف غذا است چون می خواستم ارتباطی بین ذهن ریاضی آشپز و آشپزی ایجاد کنم. همین موقعیت کم ارتباط ، باعث خلق یک موقعیت طنز شد.
اثر جواد تکجو / برنده جایزه سوم جشنواره بین المللی زاگرب
چطور شد که به ایده ای رسیدید که درآن به ایجاد رابطه ای میان هنرآشپزی و علم ریاضی پرداختید چون به ظاهر این دو مقوله ارتباطی مشهود با هم ندارند؟
رشته اول دانشگاهی من عمران بود و چالش حل مسئله برای من طبیعی بود. در عین حال ما هر روز با چالشی برای پخت غذا رو به رو هستیم که چه یا چطور بپزم و در پی حل یک معادله ذهنی برای پخت هستیم ، این مسیر خلق ایده من بود.
آیا نمایشگاهی از آثار مسابقه برگزار خواهد شد یا نه ؟
احتمالا برگزار می شود ، در برنامه فستیوال این مقوله هست ولی زمان دقیق برگزاری را اعلام نکرده اند
مبلغ جایزه را چطوردریافت خواهی کرد ؟
به خاطر تحریم های بانکی به صورت مستقیم نمی توانم دریافت کنم . با این حال از طریق جناب آقای پرویز اسماعیلی، سفیر محترم ایران در کرواسی ، مبلغ جایزه را دریافت خواهم کرد. سال گذشته جایزه دوم فستیوال خودرو زاگرب را هم ایشان برای من دریافت و منتقل کردن. پی گیری آقای اسماعیلی مثال زدنی است و از این بابت از ایشان ممنونم.
اکنون مشغول چه فعالیتی هستید ؟ آیا پروژه ای دردست دارید ؟
تیر و مرداد نمایشگاه انفرادی در گالری Brain Sneezes به دعوت « پیتر زاروس » در کشور اسلواکی داشتم .
این نمایشگاه، از 10 ژوئن تا 31 آگوست 2020 با عنوان «طنز درمانی ، طنز کارتونی در برابر همه گیری کرونا» در کتابخانه دانشگاهی دانشگاه شهر پریسوف Prešov اسلواکی برگزار شد.
بیشتر فعالیتم مربوط به سفارش کارتون و تصویرسازی و طراحی کاراکتر است. پروژه جدیدم هم طراحی دو کاراکتر برای یک شرکت تبلیغاتی است ولی در عین حال هر روز دستی در کشیدن کارتون دارم!
اگر صحبت خاصی دارید بفرمائید؟
از شما و سایت ایران کارتون ممنونم.
آثاری دیگر از جواد تکجو را در ادامه مشاهده کنید :
برنده جایزه ویژه«لمینت برک» از دهمین جشنواره بینالمللی کاریکاتور «تورهان سلجوق» ترکیه