حسین زارعی، تصویرساز، مدیر هنری (طراح و گرافیست)، نویسنده و کارگردان انیمیشن، متولد1361تهران و دانشجوی ترم آخر فیلم سازی با گرایش انیمیشن است. وی از سال 1379 در زمینه های مختلف انیمیشن و گیم فعالیت عمده ای داشته و با شرکت ها و مراکز مختلفی نیز در این زمینه ها کار کرده است. زارعی دارای مهارت های متعددی از جمله:طراحی و کارگردانی هنری، طراحی در انواع زمینه ها، گرافیک و موشن گرافیک، گیم و تدریس دروس تخصصی انیمیشن، ساخت تیزر و فیلم و سریال انیمیشن است. این هنرمند با مراکز مخلفی چون هنرستان صدا وسیما ، نیروی انتظامی ،مرکز فرهنگی هنری صبا، شرکت های فیلم سازی گلیان تصویر و چاووشیان و گروه جهاد کشاورزی شبکه یک سیما کار کرده است.
این هنرمند که فعالیت عمده ای در حوزه طراحی استیکر دارد، به تازگی با استیکر «بربری کنجدی» موفق به کسب رتبه اول استیکر ثابت در دومین جایزه سال استیکر شده است. به همین بهانه گفتگویی اختصاصی با او انجام داده ایم که می خوانید:
در ابتدا از استیکر «بربری کنجدی» اثر شما که در دومین جایزه سال استیکر برنده رتبه نخست استکیر ثابت شد بگوئید
استیکر بربری کنجدی به نظرم کاملا ایرانی و جذاب برای مخاطبین شبکه های اجتماعی داخلی و حتی خارجی است. تقریبا تمام ایرانی ها از زمانی که می توانند غذا بخورند با بربری آشنایی پیدا می کنند و مربوط به سن ، دهه و فرهنگ خاصی نیست و تقریبا با هر طبقه اجتماعی و مالی که باشیم بربری را دوست داریم. پس هرمخاطبی امکان برقراری ارتباط با این استیکر را خواهد داشت و با آن خاطرات خوشی دارد و کلی هم لطیفه جذاب از آن دارند. می توان گفت که بربری با اینکه قابلیت و پتانسیل زیادی برای محبوب شدن در قالب کارکتر دارد، هیچ کجا به شکل یک کاراکتر دیده نشده است. فکرمی کنم همین دلایل برای اول شدن کفایت می کند و البته ، کیفیت طراحی و اجرا هم جذابیت را دو چندان می کند.
چه طور شد که به این استیکر و شخصیت نان بربری کنجدی رسیدید؟
همان طور که می دانید استیکر چون در قالب گوشی تلفن همراه به نمایش درمی آید، برای اجرا و طراحی آن باید نکاتی را حتما رعایت کرد چون اندازه قاب گوشی نسبت به قاب های دیگرکوچک تراست.بنا براین، نکات طراحی استیکر مثل مشخص و ساده بودن طرح و در عین حال گویا بودن احساسات هم به کمک ام آمد. اکثر دوستان کاراکتر انسانی و ... انتخاب کرده بودند که اگر آن هم در نمای فول شات کشیده شود تقریبا احساسات چهره به سختی نمایان می شود و استیکر دراصل بیان احساسات به صورت یک طرح است. بنابراین، من از بربری استفاده کردم چون نمای فول شات آن هم بسیارساده است و بخش زیادی از آن را رو ی چهره طراحی کردم و یک شیپ(شکل) ساده به خوبی می تواند احساسات را بیان کند. نکته بعدی هم که به نظرم جالب آمد، این است که موقع طراحی استیکر فقط فول شات نباید کار شود و گاهی هم نیاز است که کلوز آپ و یا مدیوم شات کار کرد تا به خوبی احساسات به تصویر کشیده شود. برای این هم راه حلی به نظرم رسید و برای نماهای مدیوم شات، بربری نصفه کشیدم چرا که دقیقا در سفره همه ما بربری نصفه خورده شده پیدا می شود.
چه پتانسیلی در نان بربری برای استیکر شدن دیدید ؟
بربری علاوه بر شکل(شیپ)مناسب، از لحاظ محبوبیت تقریبا جزو محبوب ترین خوراکی ها است. با اینکه خیلی ساده و ارزان است اما کامل کننده خیلی از غذاهای محبوب ما ایرانی ها است. باردیگرهم تکرار می کنم که ، هیچ جا بربری به شکل کاراکتر ندیدم و ازآنجا که بربری خوراک ما ایرانی ها است و قوت لایموت محسوب می شود، دراینجا هم می تواند خوراک فضای مجازی ما را هم تأمین کند.
به نظر شما استیکر در دنیای امروز، چه کاربردها و کارکردها و همین طور پتانسیلی در روابط و مناسبات اجتماعی دارد؟
نوشتن دردنیای امروز، به دلیل کم شدن فرصت مردم در تمام امور ممکن است وقت زیادی از مردم بگیرد اما مردم به آسانی با یک کلیک روی استیکر قادرند که یک جمله طولانی را بیان کنند. اگر یک استیکر به خوبی بتواند احساسات را نشان دهد، ممکن است که خیلی بیشتراز نوشته احساسات را برساند. همان طور که می دانید، خواندن یک متن، با توجه به حس و حال خودمان عوض می شود. به عنوان مثال، اگر من ناراحت باشم ممکن است حتی متن «دوستت دارم» را هم با حس و حال ناراحت داخل ذهنم مرور کنم اما تصویر به راحتی می تواند با چهره و میمیک اش ، حس و حال را منتقل کند و شاید هم دوچندان. گاهی ممکن است که نوشتن برای دو نفر سخت باشد و نتوانند با جمله مناسب منظورشان را برسانند اما با استیکر به راحتی ارتباط را برقرار می کنند.
به نظر شما برای گسترش و جا انداختن کاربردی مفید هنر استیکر، باید چه چشم اندازی داشته باشیم ؟
شبکه های اجتماعی ما رقبای بزرگ و جهانی دارند و کارشان سخت است اما با استفاده ازهمان رقیب ها می توانیم خودمان را معرفی کنیم. به عنوان مثال، با ساخت کلیپ های کوتاه (اجتماعی ، سیاسی ، فرهنگی و ...) و پخش شان در اینستاگرام، می توانیم به آسانی آنها را کاملا به مخاطب معرفی و محبوب شان کنیم. مردم ما بیشتر از یک تصویرخوب، شخصیت پردازی برای شان مهم تر است و برای این کار می توان استیکر هایی که قابلیت دارند را ابتدا به صورت انیمیشن و ... عرضه کنیم و شخصیت شان را جا بیندازیم و بعد به آسانی به عنوان هر محصولی ارائه کنیم تا مخاطب با شوق از آنها استفاده کند. به عنوان مثال ممکن است کلی طراحی جذاب و زیبا داشته باشیم اما درنهایت شخصیت هایی که برای مخاطب آشنا تراند ، محبوب تراند. مثل ابر قهرمان های فیلم ها و انیمیشن ها که محبوب همه مخاطبین شان هستند چون به خوبی شخصیت پردازی شده اند و مخاطب کاملا آنها را می شناسد و با آنها ارتباط برقرار می کند. پس می توان با شخصیت پردازی و ساخت کلیپ و انیمیشن،استیکرهایی که پتانسیل دارند را مطرح کرد و علاوه بر استیکر، محصولات دیگری مثل دفتر ، کیف و ... حتی فیلم سینمایی هم ازآنها ساخت.
بومی سازی و نحوه کاربردی کردن استیکرها چه طور؟
همان طور که گفتم ، مردم ما بیشتراز تصویر به شخصیت اهمیت می دهند. پس ما می توانیم به آسانی هر کاراکتری را جا بیندازیم و محبوب اش کنیم.
به نظر شما استیکر ثابت چه وجه اشتراکی با کارتون و کاریکاتور دارد ؟
استیکر ثابت را می توانیم در«گگ شیت» یا حالت های مختلف چهره در انیمیشن ببینیم چرا که هرطراح کاراکتر، یک صفحه به عنوان گگ شیت یا طراحی حالت های مختلف چهره را می کشد و علاوه بر طراحی، تقریبا جنبه طنزدرتمام هنرهایی که گفتید، نکته گلدرشتی است.
وجه اشتراک و تمایز استیکر متحرک با انیمیشن چیست ؟
همان متحرک بودن است که کاملا با انیمیشن هماهنگ است اما تمایزی که من می بینم این است که حرکات درانیمیشن پیچیده تر و سخت تر است، اما باید اینجا به این موضوع هم اشاره کنم که بعضی وقت ها انیمیشن هایی پخش می شوند که ازاستیکر هم حرکات شان کمتر است.
چه ارزیابی از عملکرد داوران دومین جایزه سال استیکر دارید ؟
داوران جشنواره، با توجه به سابقه و حوزه کاری شان، نکاتی را در کارها می بینند که ممکن است افراد مختلف به آن توجه نکنند. به اصطلاح داوران پیچش مو می بینند که ممکن است بعضی مواقع با نظر ما هماهنگ نباشد اما باید بدانیم که این عزیزان به عنوان داور، تجربه سال ها کارشان را روی میز می گذارند و در نهایت تصمیم می گیرند و حتما سلیقه هم دخیل خواهد بود. اگرکاری رتبه نیاورد، دلیل بر بدبودن اش نیست اما ممکن است کاربرد مد نظرداوران را نداشته باشد. اگرخودم هم رتبه نمی آوردم ، شاید ناراحت می شدم. مثل آن جشنواره ای که گفتم رتبه نیاوردم اما از نگاه کاربردی داوران، مجسمه شدن، نکته اصلی داوران بوده و اولویت بالاتری داشته است. دیگراینکه سابقه داوران و کارهای شان، گویای تصمیمات شان است چرا که دراین کار، چندین پیراهن بیشتر پاره کرده اند.
از بحث استیکر بگذریم، از کارها، فعالیت ها و د غدغه ها ی اخیرتان بگوئید؟
درحال حاضر مدیرهنری یک شرکت گیم سازی موبایل هستم که نه تنها دغدغه من بلکه تمام عوامل، دغدغه ارائه یک کار گیم با کیفیت جهانی را داریم و تا حدود بسیار زیادی هم به خواسته مان رسیده ایم. تدریس طراحی دربخش های مختلف انیمیشن، فیلم سازی، گیم و... هم از دیگر دغدغه هایم است که نیاز شدید بازار کار به نیروی حرفه ای این دغدغه را دو چندان می کند.
در ادامه واقعا دوست دارم که بتوانم استیکر بربری کنجدی، که قابلیت فانتزی و طنزخوبی دارد، را کاملا جا بیندازم و شخصیت اش را هم در قالب انیمیشن یا یک کار عروسکی جذاب، با موضوعات بروز اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و ... در شبکه های اجتماعی به مردم معرفی کنم تا مخاطبین با دل و جان از استیکر استفاده کنند. در این زمینه صحبت کوتاه و اولیه ای نیز با مهندس میثم عسگری، رییس جایزه سال استیکر، داشتم و موافقت اولیه هم از ایشان گرفتم.
آخرین جایزه ای که گرفتید و همین طور موفقیت هایی که اخیرا در کارتان پیدا کردید چه بوده است؟
خیلی در مسابقات شرکت نکرده ام و تا جایی که یادم هست سه یا چهار مسابقه شرکت کردم که دوبار از آن برای جایزه سال استیکر بوده است. یک مسابقه دیگر هم شرکت کردم که به نظرخودم و دوستان هنرمندم، طرح ام خیلی جذاب و کامل بود اما هیچ رتبه ای نیاورد. بعدها که پی گیر شدم، متوجه شدم که از کارم خیلی خوش شان آمده اما چون نمی توانستند مجسمه آن را بسازند کنارش گذاشته اند !
طبق سوابق تان، بعد از فعالیت مختلف و متمادی در عرصه انیمیشن به وادی کارتون و تصویرسازی وارد شده اید، این گرایش چه طور پیش آمد؟
از سال 1379 مشغول به کار انیمیشن هستم و تقریبا در تمام بخش ها فعالیت داشته ام و می توان گفت که با اکثر شرکت های انیمیشنی همکاری داشته ام. خودم هم نویسنده و کارگردان چندین کارانیمیشن سریال و فیلم بوده ام اما متأسفانه به دلیل مسائل مالی، تولید فیلم های سینمایی در میانه راه متوقف شد. سال1390، که تقریبا تیرخلاص به پیکرانیمیشن وارد شد، من هم وارد حوزه های دیگری مثل انتشارات شدم و چند سال دراین زمینه فعال بودم و به ندرت درانیمیشن های مختلف به شکل پروژه ای همکاری کردم تا اینکه درسال1393 با حوزه گیم آشنا شدم و اکنون تقریبا شغل اصلی ام در زمینه گیم موبایل و تدریس است.
اگر صحبت خاصی دارید بفرمائید ؟
از لطف و مهر تمامی عزیزان و دوستانی که مشوقم بودند ممنونم. از داوران عزیز مسابقه جایزه سال استیکر و همچنین تمامی آیگپی ها که زحمت کشیدند و این رویداد را راه اندازی کردند تشکرمی کنم.
از ایران کارتونی های بزرگوار و هنرمند هم تشکر ویژه دارم.
ایران کارتون هم، ضمن تبریک به شما ، به خاطر وقتی که دراختیار ما گذاشتید تشکر می کند.
در ادامه شماری از آثار حسین زارعی می آید: