امین منتظری، کارتونیست، کاریکاتوریست، گرافیست، تایپوگرافیست، تصویرساز و کارگردان انیمیشن، متولد 1357 اهواز است. وی علاوه بر تحصیل در رشته نرم افزاری کامپیوتر، فارغ التحصیل رشته ارتباط تصویری از دانشکده هنر و معماری تهران مرکز است. منتظری فعالیت های گسترده ای در زمینه های گوناگون هنری و اجرایی و امور تبلیغاتی دارد و به عنوان دبیر صفحه کاریکاتور هم با روزنامه ها و هفته نامه های زیادی همکاری داشته و دارد که از جمله می توان به دبیری صفحه کاریکاتور روزنامه قانون در سال های 95 و 96 اشاره کرد.او با اکثر روزنامه ها و نشریات کشور هم به عنوان کارتونیست و تصویرساز و گرافیست کار کرده است .
منتظری در نمایشگاههای داخلی و خارجی متعددی هم شرکت داشته و خود نیز نمایشگاههای انفرادی برگزار کرده است .وی جوایز بسیاری هم بخصوص از جشنواره های داخلی دریافت کرده است. وی علاوه بر این، سوابق اجرایی و مدیریتی زیادی هم داشته و به عنوان مدرس هم در مراکز دانشگاهی متعددی به تدریس پرداخته است. با وی گفتگویی در خصوص فعالیت هایش انجام داده ایم که می خوانید :
آن طور که از کارنامه پربار و متنوع تان پیداست ، باید اکنون نیز درگیر کارهای زیادی در حوزه های مختلفی که کار کرده اید باشید. بنا براین در ابتدا از کارها و فعالیت های اخیرتان بگوئید و اینکه این روزها چه دغدغه های کاری را دارید ؟
از حسن نظر و لطف شما سپاسگزارم اما فکر می کنم این تجربیات در زمینه های مختلف بیشتر به شناخت درونی خودم کمک کرده و شاید واقعا نمود خارجی نداشته باشد. این روزها بیشتر به تدریس در دانشگاه و فعالیت درحوزه ی گرافیک و برندینگ مشغول هستم و در زمینه ی کسب و کار هم درحال تحصیل هستم.
با نگاهی به آثارتان، به تنوع موضوعی و فرمی زیادی آن هم درحوزه های گوناگون کاری، که البته ارتباط تنگاتنگی با همدیگر نیز دارند، برمی خوریم . به همین خاطر در برخی آثارتان ،پنداشتی مبنی برکارهای تلفیقی به ذهن متبادر می شود. خود شما چقدر برخی کارهای تان را تلفیقی می دانید؟
با شما موافقم و مدت هاست که این تلفیق در ذهنم ، چه ازنظرتکنیکی و اجرا و چه به لحاظ مفهومی ، پر رنگ بوده و حتی به تلفیق بین رشته ای هم فکر می کنم مثل تلفیق موسیقی و طراحی.
به گمانم در برخی از کارهای تان به تلفیقی از کاریکاتور و کارتون رسیده اید مثل کاریکاتور «بیرانوند» که هم چهره است و هم موضوعیت و روایت درآن هست.خود شما این کارهای تان را کاریکاتور می پندارید یا کارتون و یا عنوانی تلفیقی برای آن قائل هستید؟ اگر این طور است ،چگونه به این تلفیق رسیده اید و دلیلش چیست ؟
علیرضا بیرانوند
این نگاه مدت هاست در کارتون های مطبوعاتی جهان بوجود آمده و من هم متعاقبا ازاین روش متاثر بودم. گاه موضوع غالب است و گاه چهره.
ایده یابی و انتخاب نوع نگاه و فرم و تکنیک به چهره یا موضوعی دیگر در شما چگونه اتفاق می افتد؟ چطور به تفاوت هایی در فرم و تکنیک کاریکاتوری چون «نصرالله رادش» با مثلا کاریکاتور « پوتین» یا مهندس «خرازی» و برخی دیگر رسیده اید؟
کاریکاتور نصرالله رادش
کاریکاتور پوتین
مهندس خرازی
به طورکلی همیشه به تجربه های مختلف در روند خلق اثر علاقمند بودم و روند طراحی از ابتدا تا نمایش آن برایم فضایی جهت کسب تجربه های متفاوت بوده است. این دریافت ها گاهی به صورت شهودی و گاهی با تفکر و مطالعه شکل گرفته و غالباخود موضوع به روند طراحی اش کمک کرده است.
به نظر می آید که بحث فرم و تکنیک و اجرا و لحن از بحث محتوا و رویکرد مفهومی به موضوع در برخی از کارهای تان پر رنگ تر است و بیشتر درصدد ابتکاراتی درکار هستید؟ از این رو، بیشتر چه برای تان اهمیت دارد ؟
درسال های اخیر رویکرد آثارم بیشتر فرم گرا بوده و سعی کردم بیشتر فرم را بشناسم و تجربه کنم که گاهی باعث شده بیشتر در فضای تصویرسازی وارد شوم ولی غالبا اغراق جایگاه پررنگی در طراحی هایم داشته است .
کارهای کارتون و کاریکاتورتان را اگر از نگاه یک تحلیلگر بررسی کنید، واجد چه ویژگی هایی می دانید و چه طبقه بندی از آنها می کنید ؟ آیا به وجود رگه هایی نامرئی با دیگرهنرها چون تصویرسازی و طراحی و گرافیک ، که هم دستی و هم تجربه های موفقی درهمه این هنرها دارید، قائل هستید؟
جایگاه خط (از منظر تجسمی) و خوشنویسی و همچنین نقاشی ایرانی در پس زمینه ذهنم، باعث شده که فضای آثارم با نگاهی جدید شکل بگیرد و فرم های اقتباسی نمود بیشتری داشته باشند.فرم هایی که نمودی از مینیاتور و جزئیات آن فضا و تلفیقی از فرم ها و ترکیب بندی ها را در آثارم نشان می دهد.
کلاغ تنها
شما روند کاری موفقی نیز به چندین نحو در حوزه کار مطبوعاتی داشته اید ؟ چطور به ساماندهی و اجماع این همه فعالیت متنوع می رسید؟
البته از نظر بعضی ها این قدر متنوع کار کردن خوب نیست (خنده) ولی از دید و منظر خودم، سعی می کنم باب تجربه کردن را همیشه باز بگذارم. البته نظم و مدیریت کردن این تنوع کاری را شاید بتوان نتیجه آن قسمت از ساختار ذهنم پنداشت که متأثر از تحصیلات فنی و ریاضی ام ( درسال های گذشته ) و یا تحصیل در حوزه ی توسعه فردی (در سال های اخیر) بوده است.
کمی هم از کارتون مطبوعاتی و وضعیت آن بگوئید؟
متأسفانه فقط خاطره و نامی از آن مانده و عملا تعطیل شده است.
علاقه و د غدغه اصلی و البته کنونی ات در میان این همه حوزه مختلف که کار می کنید به چیست و چرا ؟
به لحاظ حرفه ای و کسب درآمد، شاید بتوان گفت گرافیک و برندینگ ولی به لحاظ شخصی، طراحی و تصویرسازی چهره و قدم زدن دراین وادی را دوست دارم.
اگر صحبت خاصی دارید بفرمائید ؟
فقط ازشما تشکر می کنم.
ما هم ازشما به خاطر وقتی که گذاشتید تشکر می کنیم.
در ادامه شماری دیگر از آثار امین منتظری را مشاهده می کنید :