728 x 90

گفتگوی اختصاصی با ندا تنهائی مقدم

گفتگوی اختصاصی با ندا تنهائی مقدم
گفتگوی اختصاصی با ندا تنهائی مقدم

ندا تنهائی مقدم،طراح گرافیست، کاریکاتوریست، تصویرگر،طراح کاراکتر، نویسنده و کارگردان انیمیشن، متولد 1364 تبریز است.

تنهائی مقدم،تاکنوندرچندین جشنواره ملی و بین المللی کارتون شامل: اولین جشنواره بین المللی هنرهای تجسمی فجر، سوریه، اوکراین وeditionبرزیل، جوانگزی چینGuangxi، جایزه یک عمر دستاورد تابوردای آرژانتینPremioVOSTFUNDACION، هفتمین دوسالانه بین المللي كارتون جيازينگ چين و بیست و سومین جشنواره بین المللی گابروی بلغارستانGabrovo Biennial‏،منتخب اولین جشنواره پاندای طلایی برنده شده است.آثارش نیز در کاتالوگ جشنواره کشورهای کرواسی، لهـــــستان، کره جنوبی، صربستان، پرتغال، تاتارستان، بلـژیک، آموریستیکای برزیل، بلغارستان ، ترکیه و سوریه چاپ شده است. علاوه بر این ، برنده ی جشنواره خوارزمی و چندین جشنواره کشوری در زمینه ی هنرهای تجسمی نیز بوده است.

برپائی 4 نمایشگاه انفرادی و شرکت در بیش از 65 نمایشگاه گروهی در زمینه ی هنرهای تجسمی، داوری چندین جشنواره ی کشوری و بین المللی در زمینه هنرهای تجسمی و کارتون از جمله هیأت انتخاب جشنواره های  ملی مطبوعات کشور،اتحاد ملی و طاغوت و داوری جمله پدافند غیر عامل و دفاع موشکی ،جشنواره سراسری دانشگاههای الزهرا، استکبارستیزی در ایران و جشنواره بین المللی کشورمــراکش از دیگر سوابق هنری وی است.

 تنهائی مقدم، عضو هیأت موسس انجمن کارتونیست های استان آذربایجان شرقی، مسئول انجمن کارتون بسیج هنرمندان استان آذربایجان شرقی و عضو بنیاد نخبگان این استان و مرکزنخبگان شمال غرب شهید فهمیده کشوراست و به مدت 5 سال نیز عضو هیأت رئیسه انجمن کاریکاتور تبریز بوده است.

تألیف کتاب آموزشی گام به گام با کارتون و کاریکاتور با عنوان کارتونیسم، طراحی نقش برجسته برای نمای داخلی و خارجی (با نرم افزارهای سه بعدی و با حکاکی روی  دستگاه سی ان سی)، فعالیت در پروژه های انیمیشن (به عنوان تهیه کننده، کارگردان، طراح کاراکتر، استوری ریل، استوری بورد)، نویسندگی و تصویرگری کتاب های کودک، مدیرمسئولی موسسه کاما (کمال آفرینان منشور اثر)، تدریس در زمینه ی هنرهای تجسمی و برگزاری سمینار و همایش از جمله فعالیت ها و سوابق وی است. به خاطر فعالیت ها گسترده و گوناگون این هنرمند و موفقیت های متعدد وی در زمینه های مختلف هنری با وی گفتگویی انجام داده ایم که می خوانید :

 

در ابتدا کمی از فعالیت های اخیرتان بگوئید ؟

هرازگاهی اتفاقاتی باعث شده تا قبل از پایان سال به برنامه و اهداف تعیین شده ام رجوع کنم و اولویت برنامه هایم را تغییر دهم که مبتلا شدن به کرونا، یکی از این دلایل رجوع و تغییر اولویت برنامه هایم شد.این مدت سخت گذشت اما درک نزدیک ترین حس بین مرگ و زندگی ,باعث شد، فرصت و اهداف اصلی زندگی ام را جدی تر از قبل بگیرم فرصتی که به خاطر ساختن آینده ی فرزندمان پر اهمیت تر از قبل است.

نزدیک دو سال است که به اتفاق همسرم علی فرید راد پور برای انسجام اهداف هنری مان در زیر ساخت های مؤسسه هنری خودمان کار می کنیم تا بتوانیم به صورت کاربردی و حرفه ای تر در زمینه هنرهای تجسمی از جمله کارتون و کاریکاتور و تصویرگری، انیمیشن و ... به تولید محتوا و پرورش نسل جدید اقدام کنیم که یکی از خروجی و دستاوردهای قابل رؤیت موسسه مجموعه انیمیشن دهه هاست که بهمن ماه سال 98 رونمایی شد و هم اکنون به زبان آذری و دوبله فارسی درحال تولید است.

در برنامه های اخیرم تلاش دارم تا بتوانم برای کارتون بیشتر از قبل وقت بگذارم و جلد دوم کتاب آموزشی گام به گام کارتونیسم را تألیف کنم.

آخرین جایزه ای که گرفتید کی و چه بود و کمی هم از موضوع و دیگر نکات مربوط به آن بگوئید

بزرگترین جایزه ی اخیرم، زندگی دوباره با موضوع تک تک لحظات را جدی بگیریم از دستان خدا وند بود اما آخرین جایزه ی بین المللی که گرفتم ، جایزه بین المللی جشنواره ...چین با موضوع آزاد بود که البته به خاطر تحریم ها, مبلغ جایزه واریز نشد.آخرین جایزه انیمیشن هم که گرفتم به خاطر تهیه کنندگی و کارگردانی مجموعه انیمیشن دهه ها با سفارشات معاونت فرهنگی هنری بود و آخرین جایزه از جشنواره داخلی هم ,جشنواره کاریکاتور ققنوس بود که دو نفر برنده داشت.

کمی از وضعیت هنرکارتون و کاریکاتور تبریز و مسائل هنرمندان آنجا ، باتوجه به جایگاهی که کارتون و کاریکاتور تبریز دارد ، بگوئید

همیشه به کارتونیست های ایرانی و قلم عمیق شان اعتقاد داشته و دارم و انصافا کارتونیست های خوبی هم در کشور داریم که سرمایه های بزرگی برای کشورمان هستند. متأسفانه کارتونیست ها و کاریکاتوریست ها تا الان از بدیهی ترین حق خودشان یعنی داشتن صنف محروم بودند و به همین خاطر، مطالبه گری به صورت حقوقی درمورد حق و حقوق کارتونیست ها از جشنواره ها، بخصوص درحوزه مطبوعات و سفارشات ممکن نبوده و نیست. امیدوارم با ایجاد صنف کارتون و کاریکاتور و کسب استقلال بیشتر در حوزه هنرهای تجسمی به این رشته و حرفه ای های این رشته درمقام تصمیم گیری و ارزش گذاری بهای بیشتری داده شود. البته این مشکل تمام شهرهاست  و به طور یقین با داشتن صنف مربوطه و داشتن انسجام مسائل کارتون و کاریکاتور خیلی از شهرها قابل رسیدگی خواهد بود.در خصوص جایگاه کارتون تبریز,، می توانم بگویم که تبریز جزو اولین شهرهایی بود که اوایل دهه 80 زیر نظر اداره ارشاد استان دارای انجمن کاریکاتور شد و سال 83 به صورت رسمی انجمن کاریکاتوراستان تاسیس شد. خوشبختانه در شهرهای دیگر نیز کارتونیست ها در قالب گروه و اتاق فکر و انجمن دور هم جمع شدند و این هم افزایی باعث شد که سطح کارتون و کاریکاتور کشورارتقا پیدا کند.

در کتاب گام به گام کارتونیسم چه منظور و رویکرد و شیوه آموزشی را دنبال کردید ؟ آیا مطالب کاملا تآلیفی است یا رفرنس ها و ارجاعاتی به آثار دیگری هم در آن هست ؟

کتاب کارتونیسم جلدیک را سال 83 کار کردم که حدود 70 درصد آن تالیفی و طبق روش تدریس خودم و تجربیات کسب شده ام بود و برخی از مطالب از جمله پوشش های ملیت ها, حاصل تحقیقات بود. این کتاب سال 86 با همکاری حوزه هنری استان آذربایجان شرقی به چاپ رسید و از طریق حوزه هنری در دسترس علاقمندان برخی از شهرها نیز قرار گرفت. استاد مسعود شجاعی طباطبائی هم در خصوص معرفی آن در خانه کاریکاتور  ایران حمایت کردند. همان دو سال اول از استقبال خوبی برخوردار شد و نسخه اول کاملا به فروش رفت.

در باره جلد دوم و طبقه بندی که در مورد مباحث آن دارم ، به یقین می توانم بگویم که در سطح خیلی متفاوتی خواهد بود ( البته اگر برای تألیف مجال داشته باشم) چرا که تجربیات 19 ساله کمک کرده تا بتوانم برای سهولت آموزش از راههای تاثیر گذار و خلاقانه تری کمک بگیرم که نتایج زود بازده تری را در آموزش دارند.

در انیمیشن دهه ها بیشتر به دنباال انتقال چه محتوا و مفاهیمی هستید و از لحاظ سبک و سیاق هم کارتان در دایره چه نوع انیمیشنی است؟

انیمیشن دهه ها به صورت دو بعدی و به سبک کات اوت است.این انیمیشن با همراهی و همت همکاران دلسوزم درسال 97 برای اولین بار در استان آذربایجان شرقی استارت خورد. نا گفته نماند که سرهنگ هادی هاشمی به عنوان معاونت فرهنگی هنری سپاه عاشورا از این ایده حمایت کردند و کار با سفارش ایشان آغاز شد و همسر همیشه همراهم نیز به عنوان مدیر تولید این پروژه زحمات زیادی را متحمل شدند که اگر دلسوزی تک تک عوامل نبود شاید دهه ها امکان تولید پیدا نمی کرد .

 

 

ایده ی انیمیشن دهه ها را ازسال ها پیش در ذهنم داشتم و دوست داشتم شخصیت هایش از نسل های دهه های مختلف انتخاب شود و مسائل، نظرات، چالش ها و دیدگاههای هر نسل از طریق این شخصیت ها بیان شود چون این انیمیشن مربوط به مردم و مسائل مربوط به آنان است. دراساس در ژانر طنزاجتماعی قرار می گیرد اما با توجه به موضوع هایی که مردم درگیر آن هستند هرازگاهی به مسائل سیاسی و اقتصادی و ... نیز می پردازد. دهه ها ابتدا به زبان آذری کارشد اما در تولیدات جدید با توجه به استقبال مخاطبان و جهت گسترش انیمیشن درسطح کشور به زبان فارسی هم دوبله می شود.

شما در زمینه کرونا هم فعال بودید و کارتون های خوب و متعددی کار کردید. کمی بیشتر از آنها بگوئید

کرونا با تمام سختی ها و رنج و فراق هایی که بر بشر تحمیل کرد، درس های متفاوتی را آموخت. اینکه انسان ها درعادت زدگی روزانه، ماهیت خود را فراموش کرده و هرقدر هم پیشرفت کرده باشند، هنوز نیازمندند. با پول و ثروت و مقام نیز نمی توانند چیزی را تغییر دهند و تنها با شرافت است که زنده اند و با پول نمی توان ارزش ها را خرید. اینکه لحظه ی آخر، چقدر می تواند به انسان نزدیکتر باشد! و فراموش کرده بودیم که درهرلحظه شکرگزارباشیم؛ شکرگزار لحظه های با هم بودن و لبخند ساده ای که عادت زدگی باعث شده بود زیبایی و اهمیتش را درک نکنیم. ما انسان ها همواره نیازمندیم ، نیازمند خالق خویش ،امید و باور، نیاز به زندگی انسانی، اتحاد و فداکاری ...

 

 

در آثاری که با موضوع کرونا داشتم، سعی کردم از ظاهر این درد و مسائل مربوط به پیشگیری و... گذر کنم و مسائل عمیق انسانی درحاشیه این بلا را مورد بررسی قرار دهم ؛ چالشی که در میدان عمل به آن ارزش ها واژه ی انسان و انسانیت معنی می شود.

حدود یک سال پیش خبر پس گرفتن مکان موزه کارتون و کاریکاتور تبریز در رسانه ها منتشر شد ؛ چون مطرح شد؛ این قضیه به کجا انجامید؟

با توجه به مخالفت و اعتراض هنرمندان، خوشبختانه درحد خبرباقی ماند و امیدوارم که هرگزچنین اتفاقی نیفتد.

از فعالیت ها و دغدغه تصویرگری چه خبر؟

با توجه به مشغله های کاری شاید خیلی نتوانستم که آزادانه تصویرسازی کنم و معمولا اکثرکارهای تصویرگری من برمبنای سفارش ناشر و نویسنده یا ارگان و سازمانی بوده است اما درحوزه هنرهای تجسمی بعد کارتون جزو رشته های مورد دلخواه من بوده و هست.

 

 

و کلام آخر؟

 ذات هنرخلق کردن است و برای رسیدن به این امر، باید جسارت  را در خود ایجاد کنیم. جسارتی که بعد از تسلط برمبانی هنرهای تجسمی و زیبایی شناسی ، کمک می کند تا قانون شکنی کنیم و ساختارمتفاوت و سبک منحصربه فردی ایجاد کنیم.

برای من شروع دنیای حرفه ای هنر از سال 81 با خلق تابلو حجم با سبک ساختگی ذهنی ام شروع شد.

 

اثری تابلو حجم از ندا تنهائی مقدم که با آن برنده ی جشنواره خوارزمی شد

 

در ادامه شماری از آثار ندا تنهائی مقدم می آید :

 

 

فراخوان

نمایش بیشتر

هنرمندان

نمایش بیشتر

گالری

نمایش بیشتر

ویدیو

نمایش بیشتر